Fecale impactie

Bijgewerkt op 11 juni 2024

Wat is fecale impactie?

Fecale impactie is ophoping van harde ontlasting in de endeldarm. Het is het gevolg van aanhoudende darmverstopping (chronische obstipatie). Zonder behandeling kan dit tot ernstige klachten leiden. Een andere naam voor fecale impactie is coprostase.

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van fecale impactie, waaronder:

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

 • aanhoudende darmverstopping (chronische obstipatie)
 • verlies van dunne ontlasting (sijpelt langs de harde ontlasting in de endeldarm)
 • buikpijn
 • opgeblazen buik
 • verlies van eetlust

Op den duur kan de vastzittende ontlasting leiden tot wondjes in de endeldarm.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten. Vervolgens kan de arts met inwendig onderzoek (rectaal toucher) de harde ontlasting in de endeldarm voelen. Eventueel kan met beeldvormend onderzoek de fecale impactie worden aangetoond.

  Wat is de behandeling?

  Behandeling kan bestaan uit laxeermiddelen, klysma’s, pulsed irrigation evacuation (PIE) en/of het met de hand kapot maken en verwijderen van de harde ontlasting. Met pulsed irrigation evacuation (PIE) wordt pulserend water in de dikke darm gespoten om de harde ontlasting zachter en kapot te maken. In extreme gevallen kan een operatie nodig zijn om de harde ontlasting te verwijderen.

  Naast het behandelen van de fecale impactie zelf zal ook een eventueel onderliggende oorzaak moeten worden behandeld. Zo zal bijvoorbeeld het gebruik van opiaten moeten worden gestopt of omgezet naar een alternatief geneesmiddel dat geen darmverstopping geeft.

  Hoe kun je het voorkomen?

  Er zijn een aantal maatregelen die kunnen helpen fecale impactie (en obstipatie in het algemeen) te voorkomen, waaronder:

  • meer bewegen
  • voldoende water drinken
  • voldoende voedingsvezels inde voeding
  • vermijden van geneesmiddelen die obstipatie als bijwerking hebben, waaronder morfine, fentanyl, oxycodon en andere opiaten

  Engelse vertaling

  fecal impaction


  Niet gevonden wat je zocht?

  Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar boven