Febriele neutropenie

Bijgewerkt op 26 april 2023

Wat is febriele neutropenie?

Febriele neutropenie is het ontstaan van koorts bij iemand met een tekort aan een bepaald soort witte bloedcellen in het bloed. Het gaat om zogenaamde neutrofiele granulocyten, of kortweg neutrofielen. Dat zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het bestrijden van infecties door met name bacteriën. Een tekort aan neutrofielen wordt neutropenie genoemd. Een andere term voor febriele neutropenie is neutropene koorts.

Wat is de oorzaak?

Febriele neutropenie kan in principe optreden als complicatie bij elke oorzaak van neutropenie. Het komt echter vooral voor bij mensen die worden behandeld met antikankermiddelen die het beenmerg onderdrukken.

Meestal wordt de bij febriele neutropenie optredende koorts veroorzaakt door een infectie met bacteriën. Soms gaat het om een infectie met schimmels.

Onderzoek naar de onderliggende oorzaak

Om erachter te komen wat de febriele neutropenie veroorzaakt zal onderzoek worden ingesteld. In eerste instantie zal de arts lichamelijk onderzoek doen om te achterhalen waar in het lichaam zich een infectie bevindt die de koorts kan verklaren. Als dit niet direct duidelijk wordt kan aanvullend onderzoek worden gedaan om dit te achterhalen. Bij ongeveer de helft van de mensen met febriele neutropenie wordt de onderliggende infectie gevonden. Bij de overigen niet.

Als wel een onderliggende oorzaak (‘focus’) wordt gevonden kan geprobeerd worden om weefselvocht of weefselmateriaal af te nemen om te onderzoeken of een bacterie kan worden. Dit helpt namelijk bij het bepalen van de juiste behandeling.

Wat is de behandeling?

Febriele neutropenie wordt behandeld met antibiotica. Zolang niet bekend is door welke bacterie de onderliggende infectie wordt veroorzaakt zal vaak een zogenaamd breedspectrum-antibioticum worden voorgeschreven. Die ‘dekt’ meerdere soorten bacteriën.

Zodra bekend wordt welke bacterie de onderliggende infectie veroorzaakt kan dan een antibioticum worden voorgeschreven dat specifiek gericht is tegen de betreffende bacterie.

Om te beoordelen of de behandeling met antibiotica aanslaat zal de lichaamstemperatuur en het aantal neutrofielen in het bloed worden gemonitored. Als de lichaamstemperatuur niet daalt moet rekening worden gehouden met een schimmel als onderliggende oorzaak van de infectie. In dat geval zal vaak een antischimmelmiddel (antimycoticum) worden voorgeschreven.

Synoniemen

neutropene koorts

Engelse vertaling

febrile neutropenia, neutropenic fever, neutropenic sepsis, fever of unknown origin in adult neutropenic patients, FUO in adult neutropenic patients

Duitse vertaling

febrile Neutropenie, Fieber unbekannter Genese bei neutropenischen Patienten, FUO bei neutropenischen Patienten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven