Essentiële hypertensie

Bijgewerkt op 21 juni 2022

Wat is essentiële hypertensie?

Essentiële hypertensie is een zéér vaak voorkomende aandoening waarbij de bloeddruk verhoogd is zonder dat daarvoor een aanwijsbare oorzaak wordt gevonden.

Welke klachten geeft het?

Essentiële hypertensie geeft vaak helemaal geen klachten. Soms zullen volgende klachten optreden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wat kan de arts doen?

De bloeddruk kan worden gemeten met bloeddrukmeters.

meten bloeddruk bij essentiële hypertensie

Voor een verhoogde bloeddruk gelden de volgende grenswaarden:

  • Bovendruk: 140 mmHg
  • Onderdruk: 90 mmHg

Voordat echt van een hoge bloeddruk mag worden gesproken moet de bloeddruk bij herhaling te hoog zijn.

Vaak zal de arts nader onderzoek doen om een oorzaak voor de hoge bloeddruk te vinden. Als verder geen oorzaak wordt gevonden voor de hoge bloeddruk wordt gesproken van ‘essentiële hypertensie’.

Wat kan ik zelf doen?

Er zijn tegenwoordig apparaten beschikbaar waarmee men zelf de bloeddruk kan meten.

Wat is de behandeling?

Bij essentiële hypertensie blijkt dat afvallen (gewichtsverlies) vaak leidt tot een verlaging van de bloeddruk. Dus bij lichte vormen van essentiële hypertensie kan in eerste instantie geprobeerd worden om af te vallen. Als dit niet of onvoldoende helpt kunnen bloeddrukverlagende middelen (antihypertensiva) worden gebruikt. Meestal worden dit soort middelen voorgeschreven door de huisarts.

Geneesmiddelen die worden voorgeschreven bij de behandeling van essentiële hypertensie zijn diuretica, β-blokkers, bepaalde calciumantagonisten, ACE-remmers en angiotensine receptor-blokkers (ARB’s). Als deze middelen niet of onvoldoende werken wordt wel gesproken van therapieresistente hypertensie. In dat geval kan de huisarts besluiten door te verwijzen naar een medisch specialist. Vaak zal dat een internist zijn die is gespecialiseerd in nierziekten (nefroloog). De nefroloog kan nog andere geneesmiddelen voorschrijven om de bloeddruk alsnog omlaag te krijgen.

Wat is het beloop?

Hoge bloeddruk wordt vaak niet in eerste instantie onderkend omdat lang niet altijd klachten aanwezig zijn. Meestal komt dan bij routine screening bij de (huis) arts of tijdens een keuring aan het licht dat er sprake is van een hoge bloeddruk. In de meeste gevallen zullen dan gedurende langere tijd (vaak zelfs levenslang) bloeddrukverlagende middelen moeten worden geslikt.

Meestal zal de behandeling goed aanslaan en zal de bloeddruk omlaag gaan. Soms echter reageert de hoge bloeddruk niet of onvoldoende op behandeling. Dan wordt wel gesproken van therapieresistente hypertensie of refractaire hypertensie. In dat geval zal de huisarts nagaan of de geneesmiddelen wel goed ingenomen zijn. Als dit het geval is kan de huisarts overwegen om nader onderzoek te doen, of door te verwijzen naar een medisch specialist. Bij doorverwijzen wordt meestal doorverwezen naar een internist of een nefroloog.

In sommige gevallen ontwikkelt zich zogenaamde ‘maligne hypertensie’, een extreme verhoging van de bloeddruk die tot levensbedreigende situaties kan leiden.

Over het algemeen zal essentiële hypertensie niet vanzelf genezen. Er is ook geen behandeling waarmee de aandoening genezen kan worden. Daarom wordt de aandoening beschouwd als een chronische ziekte.

Welke complicaties kunnen optreden?

Op de lange termijn kan een hoge bloeddruk aanleiding geven tot schade aan de bloedvaten, de nieren en het hart. Mensen met hypertensie hebben een verhoogd risico op het krijgen hart- en vaatziekten. Het risico neemt toe naarmate de bloeddruk hoger is.

Hypertensie kan leiden tot afwijkingen aan bepaalde organen. Dit wordt wel ‘eindorgaanschade’ genoemd. Voorbeelden zijn afwijkingen van het hart, zoals linkerventrikel vergroting, vernauwing van de kransslagaders en hartfalen, en verder schade aan de nieren (= nefropathie) en het netvlies (= retinopathie).

Ook kunnen afwijkingen aan de bloedvaten in de hersenen ontstaan. Dit kan leiden tot een beroerte of een ‘Transient Ischemic Attack’ (TIA). De aanwezigheid van eindorgaanschade geeft ook een aanwijzing voor het risico op hart- en vaatziekten.

Engelse vertaling

essential hypertension

ICD10-code

I10

Synoniemen

Een ander woord voor essentiële hypertensie is ‘primaire hypertensie’.

2 gedachten over “Essentiële hypertensie”

  1. Raymond v.d. Steuijt

    Wat een domme arts heeft u, ik moet minimaal 2x per jaar op controle komen al 10 jaar lang, ik slik nu geen medicatie meer omdat het lange tijd, minimaal 1 jaar goed blijft gaan, maar controle is wel degelijk belangrijk, bij een matig verhoogde bloeddruk is afvallen, gezond eten en voldoende bewegen effectiever dan medicatie en liever niet roken, allemaal bewezen ook door de cardioloog, als je het maar in de gaten houd, helemaal geen controle is gewoon FOUT DUS!

  2. Bij mij is te hoge bloeddruk geconstateerd, slik medicijnen maar er is nooit verder onderzoek gedaan van waar het wegkomt. Hoef ook nooit op controle te komen. heel vreemd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven