Erytroleukemie

Bijgewerkt op 21 juni 2021

Wat is erytroleukemie?

Erytroleukemie is een zeldzame vorm van bloedkanker (leukemie) waarbij in het beenmerg sprake is van woekering van voorlopercellen van bloedcellen. Door verdringing van normale bloedvoorlopercellen in het beenmerg kan de aandoening leiden tot afname van het aantal rode bloedcellen in het bloed (bloedarmoede), afname van het aantal witte bloedcellen in het bloed (leukocytopenie) en afname van het aantal bloedplaatjes in het bloed (trombocytopenie). De officiële medische term voor deze aandoening is acute myeloblastische leukemie type M6 (AML-M6).

Welke symptomen geeft het?

Erytroleukemie kan klachten geven van bloedarmoede, zoals bijvoorbeeld aanhoudende moeheid, kortademigheid bij inspanning en een bleek gezicht. Ook kunnen andere symptomen optreden, zoals bijvoorbeeld koorts, afvallen en nachtzweten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van bloedonderzoek en beenmergonderzoek.

Synoniemen

Andere namen voor deze aandoening zijn acute myeloblastische leukemie type 6, AML-M6, acute erytroïde leukemie en erytroblastaire leukemie.

Engelse vertaling

acute erythroid leukemia, acute myeloid leukemia type M6, AML-M6

Verder lezen / Referenties

  • JA Riedl, MD Levin en W van Gelder, ‘Uw diagnose?’, gepubliceerd in de rubriek ‘Kunst van het kijken’ van het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie van 2010; 7(7): pagina 303.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven