Bijgewerkt op 6 maart 2023
Wat is erythrasma?
Erythrasma is een infectie van de huid die vooral voorkomt in huidplooien zoals oksels, liezen en onder de borsten.
Wat is de oorzaak?
Infectie met de bacterie Corynebacterium minutissimum. Deze infectie ontstaat vooral in vochtige omstandigheden. Vandaar ook dat de aandoening vooral voorkomt in huidplooien. De infectie treedt voornamelijk op in een vochtig en warm klimaat.
Erythrasma komt vooral voor bij mensen die overgewicht hebben omdat bij deze mensen vaker huidplooien aanwezig zijn. Ook bij mensen die zich slecht wassen wordt erythrasma vaker gezien. Anderzijds kan de aandoening ook juist voorkomen bij mensen die zich ‘te goed’ wassen met allerlei zepen en/of ‘scrub’ crèmes. Verder komt de ziekte vaker voor bij mensen met suikerziekte.
Welke symptomen geeft het?
Erythrasma kan de volgende klachten geven:
- roodbruine vlekken op de huid
- vooral in huidplooien zoals oksels, liezen, onder de borsten en soms tussen vingers of tenen
- soms jeuk of een branderig gevoel
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts zal bij verdenking van een schimmelinfectie een zogenaamd KOH-preparaat maken. Hierbij worden schilfers van de huid behandeld met kaliloog om vervolgens onderzocht te kunnen worden onder de microscoop. Omdat erythrasma niet door een schimmel wordt veroorzaakt zullen echter geen afwijkingen worden gevonden bij dit onderzoek.
Om de diagnose erythrasma te stellen is onderzoek met de Wood-lamp de meest aangewezen methode. De Wood-lamp is een lamp die UV-A-licht uitzendt dat ervoor zorgt dat de huidafwijkingen een steenrode oplichting vertonen.
Wat is het beloop?
Over het algemeen is erythrasma een onschuldige ziekte. Een ernstige vorm van erythrasma kan voorkomen bij patiënten met een aandoening van het afweersysteem. Dit komt echter zelden voor.
Engelse vertaling
erythrasma