Bijgewerkt op 6 mei 2024 door Simpto.nl
Wat is erythema toxicum neonatorum ?
Erythema toxicum neonatorum – of kortweg erythema toxicum of ETN – is een vaak voorkomende, goedaardige huidafwijking bij pasgeborenen baby’s die leidt tot rode plekken met puistjes. De aandoening gaat binnen een week vanzelf weer weg.
Hoe vaak komt het voor?
Erythema toxicum neonatorum is een vaak voorkomende huidafwijking bij pasgeboren baby’s. Ongeveer eenderde van alle pasgeboren baby’s krijgt het.
Wat is de oorzaak?
Het is niet goed bekend waardoor erythema toxicum neonatorum wordt veroorzaakt. Wel is duidelijk dat de aandoening vaker voorkomt naarmate het gewicht van de baby hoger is en de duur van de zwangerschap langer. Te vroeg geboren baby’s krijgen juist minder vaak ETN. Dat zou er op kunnen wijzen dat het gaat om een overgevoeligheidsreactie tegen ziekteverwekkers of verzorgingsproducten. Bij te vroeg geboren baby’s is namelijk het afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld. Hun afweersysteem is dan minder goed in staat om een overgevoeligheidsreactie, in dit geval ETN, te vormen. Verder lijkt de aandoening iets vaker voor te komen als de baby het eerste kind is voor de ouders (eerste zwangerschap).
Welke symptomen geeft het?
Erythema toxicum neonatorum ontstaat meestal al gedurende de eerste week na de geboorte. Soms is de aandoening bij de geboorte al aanwezig.
ETN leidt tot rode plekken met daarin kleine puistjes. De plekken kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar beginnen vaak in het gezicht en verspreiden zich vervolgens over de romp. De handpalmen en voetzolen blijven vrij van plekken. De baby’s lijken zelf geen last te hebben van de aandoening. Binnen een week gaan de huidafwijkingen vanzelf weer weg.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Omdat ETN zo vaak voorkomt zal de arts of kraamverpleegkundige de diagnose meestal direct herkennen. Er is dan geen aanvullend onderzoek nodig om de diagnose te stellen. Als niet direct duidelijk is dat het om ETN gaat kan een zogenaamde diff-quick worden gedaan. Hierbij wordt pus uit een puistje op een glaasje uitgesmeerd. Door dit met kleurstoffen te kleuren kan worden aangetoond dat de pus veel eosinofiele granulocyten bevat. Dit is kenmerkend voor ETN.
Wat is de behandeling?
Behandeling is niet nodig. De huidafwijkingen verdwijnen vanzelf. Meestal gebeurt dat binnen een week na het ontstaan van de huidafwijkingen. Soms duurt het iets langer. Ook kan het gebeuren dat de huidafwijkingen kortdurend terugkomen.
Synoniemen
erythema toxicum, ETN, borelingboutons
Engelse vertaling
erythema toxicum neonatorum, ETN, toxic erythema of the newborn, erythema toxicum
Niet gevonden wat je zocht?
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.