Erythema multiforme

Bijgewerkt op 5 april 2023

Wat is erythema multiforme?

Erythema multiforme – ook wel ‘erythema exsudativum multiforme’ genoemd is een huidafwijking die leidt tot rode plekken die verspreid over het lichaam kunnen voorkomen. De oorzaak van de aandoening is niet goed bekend. Meestal ontstaat de aandoening na een infectie of na het gebruik van geneesmiddelen. De aandoening komt vooral voor bij jonge mensen, met name in het voor- en najaar.

Wat is de oorzaak?

Meestal wordt erythema multiforme veroorzaakt door geneesmiddelen of infecties. Waarom de huidafwijking bij sommige mensen optreedt en bij anderen niet is niet goed bekend. Waarschijnlijk is er sprake van een overgevoeligheidsreactie tegen geneesmiddelen of infecties.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten komen voor:

  • rode, verheven plekken op de huid
    • op de rug van handen en voeten, aan de onderarmen, in de hals, in het gezicht
    • meestal symmetrisch aan beide zijden van het lichaam
    • in het midden van de plekken vaak een inzinking
    • de afwijkingen kunnen lijken op schietschijven en worden daarom ook wel ‘schietschijflesies’ genoemd.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit behandeling van de onderliggende oorzaak. Dus als een geneesmiddel de aandoening veroorzaakt zal gebruik ervan worden gestaakt. Als een infectie de oorzaak is zal deze worden behandeld, bijvoorbeeld met antibiotica of antivirale middelen (virustatica). Zo kan iemand met erythema multiforme door een herpes-infectie worden behandeld met acyclovir.

Wat is het beloop?

De aandoening geneest meestal binnen twee tot drie weken. De huidafwijkingen kunnen echter later weer terugkomen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een sluimerende herpes-infectie steeds opnieuw opspeelt. In dat geval kan worden besloten om continu acyclovir te gebruiken. Daarmee kunnen opvlammingen van de huidafwijkingen worden tegengegaan.

Engelse vertaling

erythema multiforme

Verder lezen / Referenties

  • MR Lamoreux, MR Sternbach & WT Hsu, ‘Erythema Multiforme’, gepubliceerd in ‘American Family Physician’ van 1 december 2006; 74(11): pagina’s 1883-1888.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven