Erythema ab igne

Bijgewerkt op 29 december 2022

Wat is erythema ab igne?

Erythema ab igne is een aandoening van de huid die wordt veroorzaakt door langdurig contact van de huid met een warmtebron, bijvoorbeeld een kruik.

Welke symptomen geeft het?

De aandoening leidt tot donkere vlekken op de huid ter plekke van de blootstelling aan de warmtebron. De vlekken kunnen rood, roodbruin of bruin van kleur zijn. Ze zijn vaak in een netwerk gerangschikt. Artsen spreken dan van een reticulaire verkleuring of reticulaire pigmentatie.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is blootstelling van de huid aan een warmtebron. Het gaat dan niet om kortdurende blootstelling maar meestal één of meerdere uren. Voorbeelden zijn blootstelling van de buikhuid of de huid van benen of rug aan een warmwaterkruik in bed, het werken met een laptop op schoot en het warmen van benen en voeten aan een straalkachel.

Blootstelling aan de warmtebron leidt tot verwijding van bloedvaatjes (vasodilatatie) in de opperhuid (epidermis). Door de verwijding kunnen rode bloedcellen (erytrocyten) vanuit de bloedvaatjes in de opperhuid zelf terechtkomen. Afbraak van deze rode bloedcellen leidt tot vorming van het stofje hemosiderine. Dit is een donkerkleurig stofje dat verantwoordelijk is voor de donkere vlekken in de huid zoals die optreedt bij erythema ab igne.

Wat is de behandeling?

Behandeling van erythema ab igne bestaat uit het vermijden van de warmtebron. Er is geen behandeling waarmee de vlekken op de huid verdwijnen.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven