Erosieve pustuleuze dermatose van de hoofdhuid

Bijgewerkt op 3 december 2023

Wat is erosieve pustuleuze dermatose van de hoofdhuid?

Erosieve pustuleuze dermatose van de hoofdhuid is een zeldzame aandoening van de hoofdhuid die leidt tot rode plekken met pus en korsten. De plekken genezen met littekens waarop geen haar meer groeit. De aandoening komt vooral voor bij ouderen.

Hoe vaak komt het voor?

Erosieve pustuleuze dermatose is een zeldzame aandoening. Hoe vaak het precies voorkomt is niet bekend.

Bij wie?

Erosieve pustulaire dermatose komt meestal voor bij ouderen. Het kan echter ook voorkomen bij jongeren. De aandoening komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van deze aandoening is niet goed bekend. Vaak is sprake van zonlichtbeschadiging (actinische keratose) van de huid.

Welke symptomen geeft het?

Erosieve pustulaire dermatose leidt tot plekken met beschadigde huid (erosieve lesies) waarop korsten komen. Onder de korsten kan zich pus ophopen. De korsten zijn makkelijk te verwijderen. Onder de korsten komt dan de beschadigde huid tevoorschijn. De huidafwijkingen kunnen vanzelf verdwijnen en later weer opnieuw ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De huidarts (dermatoloog) kan de diagnose vermoeden op grond van de lokatie en het aspect van de huidafwijkingen. Om de diagnose te bevestigen kan een huidbiopsie worden gedaan. Daarbij wordt een stukje huid weggeprikt uit een huidafwijking. Dit stukje huid – het huidbiopt – wordt vervolgens door een patholoog onder een microscoop bekeken.

Wat is de behandeling?

Erosieve pustulaire dermatose kan worden behandeld met lokale corticosteroidzalven, zoals bijvoorbeeld clobetasol (Dermovate).

Engelse vertaling

erosive pustular dermatosis of the scalp, EPDS

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven