Bijgewerkt op 6 november 2023 door Simpto.nl
Wat is episcleritis?
Episcleritis is een ontsteking van de oppervlakkige lagen van de harde oogrok (= sclera).
Hoe vaak komt het voor?
Episcleritis is een redelijk vaak voorkomende aandoening.
Wat is de oorzaak?
Episcleritis wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een afweerreactie van het lichaam tegen de bloedvaten in de episclera. Episcleritis wordt daarom door sommige onderzoekers een auto-immuunziekte genoemd. Waarom de afweerreactie ontstaat is niet helemaal duidelijk. Episcleritis komt vaker voor bij mensen met auto-immuunziekten als reumatoïde artritis en het syndroom van Sjögren, en bij mensen met bepaalde infectieziekten zoals syfilis, gordelroos en tbc.
Welke symptomen geeft het?
Episcleritis kan de volgende klachten en ziekteverschijnselen geven:
- rood oog
- ontstaat snel
- meestal verschillende roze/paarse plekken met daartussen gewoon oogwit
- soms doffe pijn aan het oog
- toename van de pijn bij aanraken van het oog
- soms tranen van het oog
- soms lichtschuwheid
Wat is het beloop?
Episcleritis is een onschuldige aandoening die meestal vanzelf overgaat. De aandoening komt vaak terug. Als de aandoening langer dan twee weken duurt of vaak terugkomt is het raadzaam een oogarts te raadplegen. Episcleritis is een minder ernstige aandoening dan scleritis. Soms kan episcleritis overgaan in scleritis.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Bekijken van het oog is voor de arts meestal voldoende om de diagnose te stellen. Verdere onderzoeken zijn dus meestal niet nodig.
Wat is de behandeling?
Episcleritis gaat vanzelf binnen één tot twee weken over en hoeft niet behandeld te worden. Om de pijn tegen te gaan kunnen NSAID’s gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld ibuprofen. Genezing van de ontsteking kan versneld worden door gebruik van corticosteroïd oogdruppels.
Wanneer arts raadplegen als ik deze aandoening heb?
Als de klachten langer dan twee weken aanhouden. Als de ogen erg veel pijn doen. Als het gezichtsvermogen achteruit gaat.
Engelse vertaling
Op de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven over dit ziektebeeld? Vul dan hieronder je emailadres in. Zodra deze webpagina wordt aangepast met nieuwe informatie over oorzaken, symptomen, diagnostiek en/of behandeling sturen we je een bericht.
Nog vragen?
Heb je nog vragen over episcleritis? Dan kun je die hieronder kwijt. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de webpagina over slokdarmkramp.