Epifysiolyse van de heupkop

Bijgewerkt op 12 oktober 2020

Wat is epifysiolyse van de heupkop?

Epifysiolyse van de heupkop is een afwijking waarbij het bovenste deel van heupkop (femurkop) van het onderste deel afglijdt. De heupkop is het bovenste deel van het dijbeen. Samen met de heupkom van het bekken vormt de heupkop het heupgewricht. Beide delen worden gescheiden door de groeischijf (epifyse). Het afglijden van het bovenste deel gebeurt doordat de groeischijf als het ware loslaat. Dit wordt epifysiolyse genoemd.

Bij wie komt het voor?

Epifysiolyse van de heupkop is een aandoening die meestal voorkomt bij kinderen in de puberteit. De meeste patiënten hebben een leeftijd van 10-15 jaar. Het komt ongeveer twee keer vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Welke symptomen geeft het?

Epifysiolyse van de heupkop kan kan pijnklachten en klachten bij lopen geven. De volgende klachten komen het meest voor:

Aangezien de aandoening aan beide kanten tegelijk kan voorkomen kunnen de pijnklachten ook beiderzijds optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal de diagnose stellen op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, en de resultaten van beeldvormend onderzoek.

epifysiolyse van de heupkop op röntgenfoto
epifysiolyse van de heupkop op röntgenfoto – bron Radiopaedia, prof Frank Gaillard

Synoniemen

Andere namen voor epifysiolyse van de heupkop zijn afgegleden heupkop, afglijden van de heupkop, epifysiolyse van het caput femoris, epifysiolysis caput femoris, epifysiolyse van de femurkop, en epifysiolyse van de dijbeenkop.

Engelse vertaling

slipped capital femoral epiphysis, SCFE, skiffy, slipped upper femoral epiphysis, SUFE, souffy, coxa vara adolescentium

Verder lezen / Referenties

  • ME van den Berg, W Keessen en H van der Hoeven, ‘Epiphysiolysis van de heupkop‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Capita selecta’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 1992; 136(28): pagina’s 1339-1342.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven