Eosinofiele oesofagitis

Bijgewerkt op 3 juli 2018 door Simpto.nl

Wat is eosinofiele oesofagitis?

Eosinofiele oesofagitis is een ontsteking van de slokdarm die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door overgevoeligheid tegen bepaalde voedingsmiddelen of andere stoffen.

Oorzaak eosinofiele oesofagitis?

De oorzaak van deze ziekte is nog niet helemaal opgehelderd. Hoogstwaarschijnlijk is er sprake van een overgevoeligheidsreactie (allergie) tegen bepaalde voedingsmiddelen. De overgevoeligheidsreactie leidt tot een ontsteking. Een ontsteking die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie trekt vaak witte bloedcellen aan van het type ‘eosinofiele granulocyten’. Het is dit type cellen waar de ziekte zijn naam aan ontleent.

Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?

Eosinofiele oesofagitis is een zeldzame ziekte. Jaarlijks wordt deze aandoening in Nederland bij zo’n 175 mensen vastgesteld. De aandoening kan zowel bij kinderen als volwassen mensen ontstaan en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Symptomen eosinofiele oesofagitis

Kenmerkende klachten voor deze ziekte zijn:

  • Voedsel passeert slecht / gevoel dat het voedsel blijft ‘hangen’ achter het borstbeen; mensen met deze aandoeningen kunnen hierdoor vaak maar kleine beetjes eten;
  • Geen trek in eten;
  • Braken;
  • Opboeren van (onverteerd) voedsel;
  • Zuurbranden

Kleine kinderen met deze aandoening eten vaak slecht en komen daardoor onvoldoende aan in gewicht. Soms blijft ook de lengtegroei achter bij die van leeftijdsgenootjes.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met een kijkonderzoek van de slokdarm (oesofagoscopie). Hierbij worden afwijkingen gezien die passen bij ontsteking van het slijmvlies van de slokdarm. Vaak zijn ook meerdere ringvormige vernauwingen van de slokdarm zichtbaar. Tijdens het slokdarmonderzoek zal een beetje weefsel uit een afwijkend stukje slokdarm worden genomen. Dit wordt een biopsie genoemd. Dit weefsel wordt door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Hierbij worden veel witte bloedcellen (ontstekingscellen) van het type ‘eosinofiele granulocyten’ gezien.

De ringvormige vernauwingen die bij het slokdarmonderzoek worden gezien zijn vaak ook zichtbaar op een röntgenfoto van de slokdarm met contrastvloeistof wordt geslikt. Zie foto hieronder.

eosinofiele oesofagitis

Behandeling eosinofiele oesofagitis

De behandeling bestaat uit vermijden van de voedinsstoffen die (mogelijk) verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de klachten.

Daarnaast kunnen bepaalde geneesmiddelen, zoals corticosteroïden, worden gegeven in de vorm van een gel. De gel zorgt ervoor dat het geneesmiddel langzaam de slokdarm passeert en zo ter plaatse van het ontstoken slokdarmslijmvlies kan werken.

Als er sprake is van ernstige vernauwing van de slokdarm kan de slokdarm tijdens een slokdarmonderzoek (oesofagoscopie) worden opgerekt.

Beloop en prognose

Eosinofiele oesofagitis kan soms leiden tot een vernauwing van de slokdarm (oesofagusstenose).

De levensverwachting wordt door deze ziekte niet verkort.

Engelse term

eosinophilic esophagitis

ICD-10 code

K20 of K22.9

Synoniemen

allergische oesofagitis

Plaats een reactie