Eosinofiele gastritis

Bijgewerkt op 7 december 2022

Wat is eosinofiele gastritis?

Eosinofiele gastritis is een zeldzame vorm van maagontsteking waarbij veel eosinofiele granulocyten zich ophopen in het maagslijmvlies. Eosinofiele granulocyten zijn witte bloedcellen die een rol spelen bij overgevoeligheidsreacties.

Welke klachten geeft het?

Eosinofiele gastritis leidt tot ontsteking van het maagslijmvlies. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals buikpijn, misselijkheid, braken en gewichtsverlies. Kinderen met deze aandoening kunnen ook minder goed groeien, zowel in lengte als gewicht.

Bij sommige patiënten met eosinofiele gastritis kan door bloedverlies bloedarmoede ontstaan. Dit kan klachten geven als moeheid, bleekheid in het gezicht, en snel kortademig worden bij inspanning.

Hoe vaak komt het voor?

Eosinofiele gastritis is een zeldzame ziekte. Er zijn geen exacte cijfers bekend over het voorkomen van eosinofiele gastritis. De ziekte kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van eosinofiele gastritis is niet bekend. Wel valt op dat veel mensen met deze ziekte één of meer voedselovergevoeligheden hebben.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is voor artsen lastig om de diagnose te stellen. Dat heeft ermee te maken dat de aandoening weinig voorkomt. Bovendien komen de symptomen ook bij veel andere ziekten voor.

De diagnose kan worden gesteld met behulp van gastroscopie. Bij dit kijkonderzoek van de maag wordt een slangetje doorgeslikt. Via de slangetje kan de arts in de maag kijken. Meestal zal hierbij een biopsie worden genomen. Hierbij wordt een stukje weefsel uit het maagslijmvlies weggenomen. Het stukje weefsel – ‘biopt’ genaamd – wordt vervolgens door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. In het biopt zijn grote hoeveelheden eosinofiele granulocyten zichtbaar.

In het bloed kan het aantal eosinofiele granulocyten verhoogd zijn (eosinofilie). Dit is echter niet altijd het geval.

Wat is de behandeling?

Er bestaat geen geneesmiddel waarmee eosinofiele gastritis kan worden genezen. De behandeling is vaak gericht op het achterhalen van voedingsmiddelenallergiën, zodat het dieet kan worden aangepast.

Als dit niet of onvoldoende helpt kan een eliminatiedieet worden toegepast. Hierbij worden in eerste instantie alle eiwitten uit het dieet weggelaten. Als de klachten daarmee verdwijnen is dat een aanwijzing dat er inderdaad sprake is van overgevoeligheid voor een eiwit in de voeding. Vervolgens worden stap-voor-stap weer eiwitten toegevoegd aan de voeding. Zodra opnieuw klachten optreden kan worden vastgesteld welk eiwit daarvoor verantwoordelijk is.

Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over het eliminatiedieet.

Soms worden ook corticosteroïden of andere ontstekingsremmers voorgeschreven bij de behandeling van eosinofiele gastritis.

Andere geneesmiddelen die worden gebruikt zijn maagzuurremmende middelen en ijzertabletten. Maagzuurremmende middelen worden voorgeschreven om het maagslijmvlies rust te geven. IJzertabletten worden gegeven als er sprake is van een tekort aan ijzer in het bloed.

Engelse vertaling

eosinophilic gastritis

Referenties / Verder lezen

  • JI Kazi, SM Alam, AA Khan, J Ara, ‘Eosinophilic gastritis‘, gepubliceerd in de Journal of the Pakistan Medical Association van januari 1987.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) personen met eosinofiele gastritis. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven