Endometriose longen

Bijgewerkt op 21 maart 2023

Wat is endometriose van de longen?

Endometriose van de longen is een aandoening waarbij stukjes baarmoederslijmvlies in of rond de longen voorkomen. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd zullen de stukjes baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatie gaan bloeden. Dit kan tot ophoping van bloed in de borstholte (hematothorax) leiden. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan.

De medische term voor deze aandoening is ‘pulmonale endometriose‘ of ’thoracale endometriose’ (endometriose in de borstkas).

Wat is de oorzaak?

De stukjes baarmoederslijmvlies zijn waarschijnlijk via de eileiders en de buikholte via natuurlijke openingen in het middenrif in de borstholte terechtgekomen.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Hoewel endometriose vaak voorkomt is endometriose van de longen zeldzaam. Jaarlijks wordt deze aandoening in Nederland naar schatting zo’n 50 keer gesteld. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose wordt gesteld is 35 jaar. Dat is een beduidend hogere leeftijd dan waarop de diagnose ‘endometriose’ wordt gesteld.

Welke klachten geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Kenmerkend voor endometriose is dat de klachten meestal aanwezig zijn tijdens de menstruatie. Dan zal immers het baarmoederslijmvlies bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd gaan bloeden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij lichamelijk onderzoek kan de arts afwijkingen vinden die kunnen wijzen op endometriose van de longen. Zo kan er sprake zijn van vocht in de borstkas (pleuravocht). In dat geval zal bij het bekloppen van de borstkas een gedempt geluid worden gehoord. Bij luisteren met de stethoscoop zal het ademenen zachter klinken. Het opmerkelijke is dat deze afwijkingen vrijwel altijd aan de rechterkant van de borstkas worden gevonden. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de endometriose via natuurlijke openingen in het middenrif vanuit de buikholte in de borstholte komen. Deze natuurlijke openingen zitten vooral aan de rechterkant van het middenrif, bijvoorbeeld waar de onderste holle ader (vena cava inferior) door het middenrif naar de borstkas loopt.

Op CT-scan of MRI-scan kunnen afwijken worden gevonden die passen bij endometriose van de long. Het is echter vaak lastig om alleen op grond van deze onderzoeken de diagnose te stellen.

De diagnose wordt meestal gesteld met kijkonderzoek van de borstkas (thoracoscopie). Tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van ‘video-assisted thoracoscopic surgery’ (VATS). Hierbij wordt onder verdoving een buisje tussen de ribben door in de borstkas gebracht. Hiermee is het mogelijk om in de borstholte te kijken en eventuele afwijkingen direct te behandelen. Bij vrouwen met endometriose in de borstkas zijn meestal roodbruine plekjes op de longen of op het borstvlies zichtbaar. Ook kan bloed of bloederig vocht aanwezig zijn in de borstholte. Dit wordt ‘hematothorax’ genoemd.

Hieronder het beeld tijdens VATS bij een vrouw met endometriose van de longen. De bloeding onder het longvlies wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van baarmoederslijmvlies dat tijdens de menstruatie is gaan bloeden.

endometriose longen
Bron: European Respiratory Journal

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit behandeling van de endometriose zelf en behandeling van eventuele complicaties, zoals ophoping van bloed in de borstkas (hematothorax).

Wat is het beloop?

De aandoening is goed behandelbaar maar kan leiden tot complicaties, zoals ophoping van bloed in de borstkas (hematothorax) en ophoping van vocht in de borstkas (pleuravocht). Ook hebben vrouwen met endometriose van de longen een verhoogde kan op het krijgen van een klaplong (pneumothorax). Het regelmatig voorkomen van een klaplong tijdens de menstruatie is kenmerkend voor deze aandoening.

Engelse vertaling

pulmonary endometriosis, thoracic endometriosis

Synoniemen

thoracale endometriose, thorax-endometriose, baarmoederslijmvlies in de longen, baarmoederslijmvlies op het longvlies, endometriose in de luchtwegen, thoracale-endometriose-syndroom, endometriose van de pleura, pleurale endometriose, endometriose van het borstvlies, endometriose van het longvlies

Verder lezen / referenties

  • CC Hamel e.a., ‘Thoracale endometriose met een aspecifieke uiting’, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2016, 24 september; 160(38): pagina’s 25-28.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere vrouwen met endometriose van de longen. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven