Endometrioom

Bijgewerkt op 21 november 2023

Wat is een endometrioom (chocoladecyste)?

Een endometrioom is een cyste in de eierstok (ovariumcyste) die gevuld is met oud bloed. Oud bloed wordt bruin van kleur. Daarom wordt deze aandoening ook wel chocoladecyste genoemd.

Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van baarmoederslijmvlies in de eierstokken. De aanwezigheid van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder komt voor bij endometriose. Chocoladecysten komen dus voor bij vrouwen met endometriose.

Meestal zit de cyste in één van beide eierstokken, maar in ongeveer een kwart van de patiënten komt de aandoening aan beide zijden voor.

Welke symptomen zijn er?

Een chocoladecyste geeft niet altijd klachten. Als er wel klachten zijn gaat het meestal om de volgende symptomen:

  • pijn tijdens geslachtsgemeenschap
  • verminderde vruchtbaarheid
  • onregelmatige menstruatie
  • pijn linksonder in de buik of pijn rechtsonder in de buik, of beiderzijds
  • pijn onder in de rug

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek wordt soms een zwelling onder in de buik gevoeld. Een ervaren arts of gynecoloog kan door een combinatie van inwendig onderzoek via de vagina en palpatie van de buik vaak een vergroting van de eierstok voelen.

Beeldvormend onderzoek

Als de arts vermoedt dat er sprake is van een cyste in de eierstok kan echografie (‘echo’) worden gedaan om de cyste in beeld te brengen. Dit kan met een gewone echo van de buik, maar echo-onderzoek via de vagina (‘intravaginale echoscopie’) geeft betere beelden van de eierstok.

De diagnose wordt meestal bevestigd met een kijkonderzoek in de buik. Dit wordt ‘laparoscopie’ genoemd. Op de afbeelding hieronder is een opengesneden endometrioom tijdens laparoscopie te zien.

endometrioom (chocoladecyste)

Wat is de behandeling?

Endometriomen zullen vaak worden verwijderd. Dit gebeurt meestal door een gynecoloog. Deze zal vaak in eerste instantie proberen om de cyste met een kijkoperatie van de buik (laparoscopie) te verwijderen. Als dit niet lukt kan het nodig zijn om de cyste met een gewone buikoperatie (laparotomie) te verwijderen.

Welke complicaties kunnen optreden?

Een endometrioom kan barsten. Dan komt de inhoud van de cyste in de buikholte terecht.

Engelse term

chocolate cyst, endometrioma, ovarian endometrioma, endometrioid cyst, endometrial cyst

ICD10-code

N80.1

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere personen met een endometrioom / chocoladecyste. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Scroll naar boven