Endometriose blaas

Bijgewerkt op 21 maart 2023

Wat is endometriose van de blaas?

Endometriose van de blaas is een zeldzame aandoening waarbij baarmoederslijmvlies in de urineblaas voorkomt. Dit leidt ertoe dat tijdens de menstruatie bloed in de urine wordt uitgescheiden.

Endometriose van de blaas zit vaak aan de buitenkant van de blaas, op het buikvlies. Soms echter zal de endometriose door de blaaswand heen groeien. Er zit dan endometrioseweefsel in de blaas zelf. In dat geval wordt gesproken van ‘diepe’ of ‘invasieve’ endometriose van de blaas.

Welke symptomen geeft het?

Endometriose van de blaas geeft niet altijd klachten. Als dat wel het geval is kunnen de volgende klachten optreden:

  • pijn onder in de buik bij een volle blaas
  • vaak plassen
  • aandrang voelen om te plassen
  • pijn onder in de buik tijdens plassen
  • roze of rode urine
  • ’s nachts plassen
  • bloed bij de urine
  • pijn onder in de buik

De klachten treden vaak op rond de menstruatie omdat het endometrioseweefsel dan actief is.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is vaak lastig om de diagnose te stellen. Dat heeft ermee te maken dat de afwijking vaak klein is, waardoor de afwijking op een CT-scan of MRI-scan vaak niet goed te zien is. Bovendien groeit de endometriose lang niet altijd door de blaaswand heen, zodat bij blaasonderzoek (cystoscopie) slechts zelden afwijkingen zichtbaar zijn.

De diagnose wordt daarom meestal gesteld tijdens een operatie. Dat kan zijn een kijkoperatie van de buik (laparoscopie), of een ‘gewone’ buikoperatie (laparotomie).

Wat is de behandeling?

De aandoening kan worden behandeld met geneesmiddelen of door een operatie.

Pijnklachten kunnen in eerste instantie worden behandeld met pijnstillers. Ook kan de arts besluiten om hormonale middelen voor te schrijven met als doel de menstruatie stil te leggen. Door het stilleggen van de menstruatie zal het endometrioseweefsel namelijk ook niet meer gaan bloeden.

Als geneesmiddelen niet of onvoldoende helpen kan besloten worden om het endometrioseweefsel te verwijderen. Vaak zal dit worden gedaan via een kijkoperatie van de buik (laparoscopie).

endometriose blaas tijdens laparoscopie
endometriose blaas tijdens laparoscopie

Synoniemen

Andere namen voor endometriose blaas zijn endometriose in de blaas, endometriose van de blaas, blaasendometriose, en endometriose in de urineblaas.

Engelse vertaling

endometriosis of the bladder, bladder endometriosis

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere vrouwen met endometriose van de blaas. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven