Endometriose

Bijgewerkt op 29 juli 2021 door Simpto.nl


Wat is endometriose?

Endometriose is een aandoening waarbij stukjes baarmoederslijmvlies verspreid door het lichaam voorkomen.

Het baarmoederslijmvlies zit normaal gesproken alleen in de baarmoeder. Maar bij endometriose zijn stukjes van het baarmoederslijmvlies elders in het lichaam terechtgekomen. Bij vrouwen van vruchtbare leeftijd zal het baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatiecyclus opzwellen en vervolgens worden afgestoten. Dit leidt bij gezonde vrouwen elke cyclus – meestal zo’n vier weken – tot de menstruatie. Bij vrouwen met endometriose zullen de stukjes baarmoederslijmvlies die elders in het lichaam zitten ook opzwellen en weefsel afstoten. Dit kan – afhankelijk van de plaats waar het weefsel zich bevindt – tot allerlei verschillende klachten leiden.


Symptomen endometriose

Bij endometriose kunnen de stukjes baarmoederslijmvlies die elders in het lichaam zitten tijdens de menstruatie – net als het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder – gaan bloeden. Door ophoping van het bloed ontstaat een lokale zwelling. Hierdoor kan een ontstekingsreactie ontstaan. Dit kan tot pijnklachten leiden. Ook kan de zwelling op zenuwen drukken en zo klachten geven. Verder kunnen door de ontsteking verklevingen tussen organen ontstaan. De verklevingen kunnen ook weer tot pijnklachten leiden.

Endometriose kan tot de volgende klachten leiden:

Ongeveer een kwart van de vrouwen met endometriose heeft geen klachten.


Speciale vormen van endometriose

Endometrioom

Bij vrouwen met endometriose kunnen endometriomen ontstaan. Een endometrioom is een cyste in de eierstok (ovariumcyste) die gevuld is met oud bloed.

Littekenendometriose

Endometriose kan ook ontstaan na een buikoperatie. Het gaat dan met name om buikoperaties waarbij de baarmoeder (uterus) is betrokken, zoals bijvoorbeeld een keizersnede. Waarschijnlijk ontstaat littekenendometriose als tijdens de operatie cellen van het baarmoederslijmvlies terechtkomen in het litteken. Jaren later ontstaat dan een bult in het litteken. De bult kan pijnklachten geven die tijdens de menstruatie toenemen.


Engelse term

endometriosis


Verder lezen / Referenties

Ook lezen


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 12 mei 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 7 november 2016

Plaats een reactie