Endoftalmitis

Bijgewerkt op 7 mei 2022

Wat is endoftalmitis?

Endoftalmitis is een ernstige infectie van weefsel en vocht in het oog. De infectie kan worden veroorzaakt door bacteriën of schimmels. Meestal komen de bacteriën of schimmels in het oog door een verwonding of operatie aan het oog. Omdat de aandoening het gezichtsvermogen kan bedreigen is snelle behandeling van belang.

Wat is de oorzaak?

Endoftalmitis wordt meestal veroorzaakt door een operatie aan het oog of een verwonding aan het oog. Tijdens operatie of verwonding komen ziekteverwekkers in het oog terecht. Daar kunnen ze een infectie veroorzaken.

Een zeldzame oorzaak is het voorkomen van bacteriën in het bloed (bacteriëmie) ten gevolge van een infectie elders in het lichaam. Via het bloed bereiken de bacteriën het oog. Daar veroorzaken ze een infectie van de weefsels in het oog. Ditzelfde kan gebeuren bij een infectie met schimmels, bijvoorbeeld Candida-infectie. Wanneer de schimmelinfectie zich uitbreidt naar het bloed ontstaat candidemie (invasieve candidiasis), waarna de schimmel zich in het oog kan nestelen en daar een infectie veroorzaakt.

Welke klachten geeft het?

Endoftalmitis kan leiden tot pijn aan het oog en afname van het gezichtsvermogen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Iemand met ernstige oogklachten moet worden doorverwezen naar een oogarts. De oogarts kan de diagnose stellen op grond van de klachten en de bevindingen bij onderzoek van het oog. Vaak zal een zogenaamde glasvochtbiopsie worden genomen. Hierbij wordt een stukje van het glasvocht uit het oog weggenomen. Dit kan worden onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën, schimmels en ontstekingscellen. Hiermee kan de diagnose bevestigd worden. Door het afgenomen weefsel te kweken kan vaak worden bepaald welke ziekteverwekker verantwoordelijk is voor de infectie. Dit is van belang voor het kiezen van de juiste behandeling.

Wat is de behandeling?

Endoftalmitis wordt meestal behandeld met geneesmiddelen tegen bacteriën (antibiotica). Vaak zal worden gekozen voor een behandeling waarbij de antibiotica direct in het glasvocht van het oog worden gespoten. Een dergelijke injectie in het oog wordt intravitreale injectie genoemd.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven