Wat is endocarditis?

Endocarditis is een ontsteking aan de binnenkant van het hart (= endocard), het gedeelte van de hartspier dat de holte van het hart bekleed. Meestal wordt het veroorzaakt door een infectie. In dat geval wordt gesproken van infectieuze endocarditis. De infectie wordt meestal veroorzaakt door bacteriën, soms door schimmels.

Welke symptomen zijn er?

De volgende klachten kunnen optreden:

Wat is de oorzaak?

Endocarditis is vaak het gevolg van een infectie elders in het lichaam, bijvoorbeeld de mond, luchtwegen, urinewegen of de huid. In dit geval wordt gesproken van een ‘infectieuze endocarditis’.

Mensen met hartklepafwijkingen hebben een verhoogde kans op endocarditis. Dit kan vooral optreden tijdens medische of tandheelkundige ingrepen waarbij bacteriën in de bloedbaan kunnen komen. De bacteriën kunnen zich vervolgens op de afwijkende hartkleppen nestelen en daar een ontsteking veroorzaken.

Welke complicaties kunnen optreden?

Bij infectieuze endocarditis kunnen ook de hartkleppen ontstoken zijn. Meestal betreft het de mitralis- en/of de aortaklep. Bij drugsverslaafden met endocarditis is de tricuspidalisklep relatief vaak ontstoken. Ontsteking van de hartkleppen kan leiden tot insufficientie of stenose van de betreffende kleppen, zoals aortastenose, aortainsufficientie, mitralisstenose of mitralisinsufficientie.

Endocarditis kan zich ook uitbreiden in het hart, met als gevolg myocarditis of pericarditis.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Transoesofageale echo

Engelse vertaling

endocarditis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *