Endeldarmkanker

Wat is endeldarmkanker?

Endeldarmkanker is een kwaadaardig gezwel van de endeldarm, het laatste stukje van de dikke darm, vlak voor de anus. De medische naam voor kanker van de endeldarm is rectumcarcinoom.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 2.800 mensen de diagnose endeldarmkanker gesteld.

Welke symptomen geeft het?

Bij beginnende endeldarmkanker zijn er vaak geen klachten. Later kunnen de volgende symptomen ontstaan:

Wat is de oorzaak?

Er is niet één aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van endeldarmkanker. Er zijn wel meerdere factoren die een rol lijken te spelen bij het ontstaan van deze ziekte. Hieronder de belangrijkste:

  • leeftijd: Endeldarmkanker komt vooral voor bij ouderen.
  • voedingsgewoonten: Het eten van dierlijk vlees lijkt de kans op het krijgen van endeldarmkanker te verhogen. In landen waar weinig dierlijk vlees – maar wel bijvoorbeeld vis – wordt gegeten komt de aandoening nauwelijks voor.
  • erfelijkheid: Bij een klein aantal patiënten komt kanker van de dikke darm in de familie voor. Zij hebben een erfelijke vorm van de ziekte.
  • darmziekten: Mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben een licht verhoogde kans op het krijgen van endeldarmkanker.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als de dokter vermoedt dat er sprake is van kanker van de endeldarm zal een inwendig onderzoek van de endeldarm (rectaal toucher) worden gedaan. Hierbij worden vaak afwijkingen gevoeld. Vervolgens kan een rectoscopie worden gedaan. Daarbij wordt met een kijkertje via de anus in de endeldarm gekeken. Als een afwijking wordt gezien kan hieruit een biopsie worden genomen. Dat is een kleine ingreep waarbij met een naaldje een kleine hoeveelheid van het afwijkende weefsel wordt weggenomen. Dit weefsel wordt vervolgens door een patholoog-anatoom onder de microscoop onderzocht. Aan het patroon van het afwijkende weefsel en de aanwezigheid van kwaadaardige cellen kan beoordeeld worden of er sprake is van endeldarmkanker.

endeldarmkanker
endeldarmkanker zichtbaar bij coloscopie

Wat is de behandeling?

Kanker van de endeldarm wordt meestal geopereerd. Het doel van de operatie is om het gezwel in z’n geheel te verwijderen. Mensen die een zeer ver doorgegroeide tumor hebben of bij wie de tumor ondanks een eerdere operatie toch is teruggekeerd krijgen soms een combinatie van radiotherapie, chemotherapie en operatie. Bij deze behandeling wordt begonnen met radiotherapie en chemotherapie. Daarmee wordt het gezwel kleiner en daardoor makkelijker weg te halen middels een operatie. Om te voorkomen dat de tumor later weer terugkomt wordt vaak ook nog chemotherapie en of bestraling (radiotherapie) gegeven.

Tegenwoordig kan endeldarmkanker ook door middel van een kijkoperatie worden geopereerd. In dat geval wordt gesproken van een laparoscopische resectie.

Zoals bij de meeste vormen van kanker geldt ook bij endeldarmkanker dat hoe verder de tumor is uitgegroeid, hoe moelijker het is om te behandelen.

Engelse vertaling

rectal cancer, rectal carcinoma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven