Uremische encefalopathie

Bijgewerkt op 16 januari 2024

Wat is uremische encefalopathie?

Uremische encefalopathie is een aandoening van de hersenen die wordt veroorzaakt doordat de nieren niet goed in staat zijn om afvalstoffen uit het bloed te filteren en in de urine uit te scheiden. Het gevolg is dat deze afvalstoffen, met name ureum, zich ophoping in bepaalde organen en weefsels, waaronder de hersenen. Dit veroorzaakt klachten. De aandoening komt dus voor bij mensen met slecht werkende nieren (nierfalen).

Andere namen voor uremische encefalopathie zijn nefrogene encefalopathie en renale encefalopathie.

Wat is de oorzaak?

Uremische encefalopathie wordt veroorzaakt doordat de nieren goed in staat zijn om afvalstoffen uit het bloed te filteren en in de urine uit te scheiden. Het gaat dan om stoffen als ureum, creatinine, en urinezuur. Mogelijk speelt een verlaagd calcium gehalte (hypocalciemie) ook een rol bij het ontstaan van de aandoening.

Ophoping van afvalstoffen in het bloed leidt ertoe dat de afvalstoffen in verschillende delen van het lichaam terecht kunnen komen, waaronder ook de hersenen. Daar kunnen de afvalstoffen schade toebrengen aan het hersenweefsel.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen optreden:

De afwijkingen die in de hersenen ontstaan kunnen ook leiden tot complicaties, waaronder hersenbloeding.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed als bovenstaande symptomen optreden bij iemand met nierfalen. De diagnose kan worden ondersteund als bij lichamelijk onderzoek versterkte spierpeesreflexen (hyperreflexie) worden gevonden. Bij bloeonderzoek kan het bijschildklierhormoon gehalte verhoogd zijn, evenals het calcium gehalte.

Verder kunnen op zowel EEG (elektro-encefalografie) en op een hersenscan (CT-scan, MRI-scan) afwijkingen worden gezien.

Wat is de behandeling?

Uremische encefalopathie wordt behandeld door het onderliggende nierfalen te behandelen. Dat gebeurt meestal met nierfunctievervangende therapie, zoals hemodialyse. Daarmee worden de afvalstoffen uit het bloed gefilterd en wordt verdere schade aan de hersenen beperkt.

Synoniemen

renale encefalopathie, nefrogene encefalopathie

Engelse vertaling

uremic encephalopathy

Duitse vertaling

Nephrogene Enzephalopathie, Renale Enzephalopathie, Urämische Enzephalopathie


   Reacties van lotgenoten

   Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) mensen met uremische encefalopathie. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Scroll naar boven