Hashimoto encefalopathie

Bijgewerkt op 8 januari 2024

Wat is Hashimoto encefalopathie?

Hashimoto encefalopathie is een aandoening van de hersenen die voorkomt bij mensen met de ziekte van Hashimoto.

Een belangrijk kenmerk van de ziekte is dat die goed behandeld kan worden met corticosteroïden. Daarom wordt de aandoening in het engels ook wel ‘steroid responsive encephalopathy associated with autoimmune thyroiditis’, of kortweg ‘SREAT’, genoemd. Een andere naam voor de aandoening is Hashimoto encefalitis.

In het bloed van mensen met Hashimoto encefalopathie worden antistoffen tegen schildkliercellen aangetroffen. De aandoening wordt daarom gezien als een auto-immuunziekte.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van Hashimoto encefalopathie is niet precies bekend. Volgens sommige onderzoekers wordt de aandoening veroorzaakt doordat antistoffen die gericht zijn tegen schildkliercellen ook hersencellen aanvallen. Dit zou dan verspreid door de hersenen een ontstekingsreactie veroorzaken.

Welke symptomen geeft het?

Hashimoto encefalopathie kan tot veel verschillende klachten leiden. De volgende klachten en verschijnselen komen het meest voor:

De klachten komen vaak voor in aanvallen of episodes.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er bestaat geen test waarmee de diagnose gesteld kan worden. De diagnose wordt meestal gesteld als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

Bloedonderzoek

Vaak zal bloedonderzoek worden gedaan. Hierbij kunnen de ontstekingswaarden verhoogd zijn. Ook is vaak het TSH-gehalte verhoogd.

Bij bloedonderzoek worden altijd antilichamen tegen schildklierweefsel aangetroffen.

Beeldvormend onderzoek

Vaak zijn op een MRI-scan van de hersenen geen afwijkingen zichtbaar. Soms kunnen afwijkingen zichtbaar zijn die passen bij encefalopathie.

Hersenonderzoek

Bij elektroencefalografie (EEG) worden vaak afwijkingen gezien.

Hashimoto encefalopathie - EEG-onderzoek
Bron: Baburov

Wat is de behandeling?

Net als de meeste andere auto-immuunziekten wordt Hashimoto-encefalopathie behandeld met corticosteroïden. Als corticosteroïden onvoldoende werkzaam zijn of niet kunnen worden gebruikt komen andere afweeronderdrukkende geneesmiddelen in aanmerking. Voorbeelden zijn azathioprine, methotrexaat, en cyclofosfamide.

Behandeling met corticosteroïden begint met toediening van methylprednisolon direct in de bloedvaten (intraveneus). Na enige tijd wordt dan vaak overgegaan op prednison tabletten.

Als er epileptische aanvallen zijn worden ook anti-epileptica voorgeschreven.

Wat is het beloop?

Mensen met Hashimoto encefalopathie hebben langdurig behandeling nodig. Zonder behandeling kan de ziekte leiden tot bewustzijnsverlies en coma.

Synoniemen

Andere namen voor Hashimoto encefalopathie zijn Hashimoto encefalitis, encefalopathie van Hashimoto, encefalopathie Hashimoto, hersenziekte van Hashimoto, aantasting van de hersenen bij Hashimoto.

Engelse vertaling

Hashimoto’s encephalopathy, steroid responsive encephalopathy associated with autoimmune thyroiditis, SREAT, en steroid-responsive encephalopathy associated with Hashimoto thyroiditis.

Verder lezen / Referenties

  • P Castillo ea, ‘Steroid-Responsive Encephalopathy Associated With Autoimmune Thyroiditis’, gepubliceerd in de Archives of Neurology van Februari 2006; 63(2): pagina’s 197-202.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over slokdarmkramp. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met Hashimoto encefalopathie. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Scroll naar boven