Elastofibroom

Wat is een elastofibroom?

Een elastofibroom is een goedaardige zwelling van onderhuids bindweefsel. Het komt meestal voor op de rug, ter hoogte van het schouderblad. Daarom wordt ook gesproken van elastofibroma dorsi (dorsum = rug). De aandoening komt redelijk vaak voor maar wordt lang niet altijd opgemerkt.

Bij wie komt het voor?

Elastofibromen komen meestal voor bij mensen boven de 50 jaar. De aandoening komt ongeveer vijf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak?

Het is niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen een elastofibroom krijgen. Mogelijk is er sprake van een erfelijke aanleg. Bij mensen met deze aandoening wordt namelijk relatief vaak een afwijking in het DNA van chromosoom 1 gevonden.

Welke symptomen geeft het?

Kleine elastofibromen geven meestal geen klachten. Grotere gezwellen kunnen soms pijnklachten en/of een belemmerde beweging van de arm veroorzaken. Ook kan de zwelling cosmetisch storend zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de lokatie van de zwelling (onder het schouderblad). Bij beeldvormend onderzoek (CT-scan/MRI-scan) wordt vervolgens duidelijk dat het om een wekedelenzwelling gaat. De diagnose is daarmee vrijwel rond. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van een biopsie. Hierbij wordt met een naald een stukje weefsel uit het gezwel weggenomen. Dit stukje weefsel – het biopt genaamd – wordt door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Daarbij zijn kenmerkende elastine vezels zichtbaar.

elastofibroom onder de microscoop
elastofibroom onder de microscoop – de elastinevezels zijn zwart gekleurd met een speciale kleuring – bron:Soca1zim

Wat is de behandeling?

Als er geen klachten zijn wordt meestal niet gedaan. Bij aanhoudende klachten kan het gezwel door middel van een operatie verwijderd worden.

Engelse vertaling

elastofibroma

Duitse vertaling

Elastofibrom

Verder lezen / Referenties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *