Anorexia nervosa

Bijgewerkt op 13 juli 2023

Wat is anorexia nervosa?

Anorexia nervosa is een ziekte waarbij iemand een gestoord beeld van zichzelf heeft. Dit uit zich in angst om dik te worden en extreem weinig eten. Het resultaat is extreme vermagering. Dit kan weer tot andere klachten en complicaties leiden, waaronder het stoppen met menstrueren. Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling van anorexia nervosa.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Voor het stellen van de diagnose zijn criteria opgesteld. Als de patiënt voldoet aan de onderstaande criteria kan de diagnose anorexia nervosa worden gesteld.

  • lichaamsgewicht is minder dan 85% van het gewicht dat normaal is voor lenge en leeftijd;
  • hevige angst om zwaarder of dikker te worden, zelfs als al sprake is van ondergewicht;
  • ontkenning van het feit dat het lichaamsgewicht veel te laag is en dus een stoornis in de beleving van het eigen lichaamsgewicht;
  • bij vrouwen het uitblijven gedurende tenminste drie maanden van de menstruatie.

Wat is de oorzaak?

Hoe anorexia nervosa precies ontstaat is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat erfelijke aanleg een rol speelt. Er zijn inmiddels verschillende genen bekend die een functie hebben bij het ontstaan van de ziekte. Uit onderzoek is ook gebleken dat anorexia-patiënten en patiënten met dwangneurose (obsessief-compulsieve stoornis) genetische kenmerken met elkaar gemeen hebben.

Het Agouti-related protein (ARP) is een eiwit dat een rol speelt bij de voedselopname. Waarschijnlijk hebben sommige mensen met anorexie een afwijking in het gen dat codeert voor ARP.

Wat is het beloop?

Anorexia nervosa is een ernstige ziekte. Ongeveer 50% van de patiënten geneest maar ten dele, of helemaal niet. Zo’n 10% van de anorexie patiënten overlijdt op den duur aan de ziekte. Daarmee is anorexie de psychiatrische stoornis met de hoogste sterfte. Doordat onvoldoende voedsel binnenkomt kunnen verschillende ziekten ontstaan. Een voorbeeld is het ontstaan van osteoporose door onvoldoende inname van vitamine D en calcium. Een niet zo vaak voorkomende complicatie van anorexie is het optreden van maagverlamming.

Synoniemen

Andere namen voor anorexia nervosa zijn nerveuze magerzucht, magerzucht, en pathologische anorexie.

Engelse vertaling

anorexia nervosa

Duitse vertaling

Magersucht, Anorexia nervosa

Verder lezen / Referenties

  • F Snijders, EF van Furth, ‘Dwangmatig bewegen bij anorexia nervosa‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2 februari 2023; 167(5): pagina’s 8-13.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met anorexia nervosa. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven