Bijgewerkt op 28 november 2023
Wat is seborroïsch eczeem?
Seborroïsch eczeem is een ontsteking van de huid met als gevolg rode verkleuring van de huid en schilfering. Deze vorm van eczeem geeft meestal afwijkingen in het gezicht, op het hoofd en/of op de romp.
De medische naam is ‘eczema seborrhoicum’. De Engelse term is ‘seborrheic dermatitis of seborrhea.
Hoe vaak komt het voor?
Seborroïsch eczeem is een zeer vaak voorkomende aandoening. Jaarlijks krijgen naar schatting 62.000 mensen in Nederland te maken met deze aandoening.
Bij wie komt het voor?
Seborroïsch eczeem kan in principe bij iedereen voorkomen. Het wordt echter vooral gezien in de leeftijdsgroep van 15-40 jaar. De aandoening komt ongeveer 3x vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Bij pasgeboren baby’s komt een soortgelijke aandoening op het behaarde hoofd voor. Dit wordt ‘berg’ genoemd.
Oorzaak seborroïsch eczeem
De ontsteking van de huid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een versterkte gevoeligheid voor een bepaalde schimmel, Malassezia ovale genaamd. Het kan zijn dat die versterkte gevoeligheid ontstaat onder invloed van stress. De aandoening speelt namelijk vaak op in een periode van stress thuis of op het werk.
Symptomen seborroïsch eczeem
De aandoening geeft rode schilferende plekjes op de huid. Dat kan op verschillende plaatsen op de huid gebeuren, maar het meest in het gezicht. Voorkeursplaatsen zijn naast de neusvleugels, tussen de wenkbrauwen en achter de oren. Daarnaast kunnen de plekjes ook voorkomen op de borstkas en het bovenste deel van de rug.
Soms jeuken de plekken, en heel soms leidt de aandoening tot haaruitval.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts zal de diagnose meestal op grond van de klachten kunnen stellen. Als dat niet lukt kunnen wat schilfertjes van de ontstoken huid worden afgeschraapt om onder de microscoop te bekijken. Daarbij is de schimmel die de aandoening veroorzaakt vaak zichtbaar.
Behandeling seborroïsch eczeem
Antischimmel middelen
Seborroïsch eczeem wordt behandeld met antischimmel middelen. Het meest gebruikte middel is ketoconazol. Ketoconazol is beschikbaar als zalf en als shampoo voor het behaarde hoofd. In lagere concentraties kan het zonder recept bij de drogist worden gekocht. In hogere concentraties alleen op recept bij de apotheek.
Corticosteroïden
Zalven of crèmes met corticosteroïden helpen ook tegen seborroïsch eczeem, maar hebben nogal wat bijwerkingen.
Teerzalf
Teerzalf kan helpen bij bepaalde vormen van eczeem. Lange tijd werd gedacht dat teerzalf bij langdurig gebruik kanker kon veroorzaken. Uit recent onderzoek aan de Radboud Universiteit blijkt die angst ongegrond.
Nieuwe middelen
Pimecrolimus en tacrolimus zijn nieuwe middelen die worden getest voor de behandeling van seborroïsch eczeem.
Beloop en prognose
Vaak blijven de klachten maanden tot jaren bestaan. De huidafwijkingen kunnen tijdelijk minder worden of helemaal verdwijnen, maar vaak komen ze in periodes van stress weer terug
Synoniemen
seborrhoïsch eczeem, seborrhoisch eczeem, seborroisch eczeem
Helpt zon?
Nee ik heb een kleine rood flesje voor de aandoening mag dan minimaal 2 dagen mijn hoofdhaar niet wassen als ik naar buiten ga en de zon schijnt moet ik een pet dragen