Hypostatisch eczeem

Bijgewerkt op 28 november 2023

Wat is hypostatisch eczeem?

Hypostatisch eczeem is een ontsteking aan de huid van onderbeen en enkel die wordt veroorzaakt door verminderde doorbloeding. Dit leidt tot rode en verharde plekken, en een donkere verkleuring van de huid. De aandoening komt vooral voor bij ouderen, en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Andere namen voor deze aandoening zijn hypostatische dermatitis en eczema hypostaticum.

Wat is de oorzaak?

Hypostatisch eczeem kan ontstaan als het bloed vanuit de aderen in de benen niet goed afgevoerd kan worden in de richting van het hart. Dit wordt veneuze insufficiëntie genoemd. Als dit langer bestaat wordt gesproken van chronische veneuze insufficiëntie. Dat kan onder andere voorkomen bij mensen met spataderen. Ook zwangere vrouwen kunnen last krijgen van stuwing van bloed in de onderbenen, met als gevolg hypostatisch eczeem.

Doordat het bloed niet goed wegstroomt ontstaat stuwing in het onderbeen. Hierdoor neemt de druk in de aderen van het onderbeen toe. Het gevolg is dat vocht vanuit de kleine bloedvaatjes (capillairen) in voeten en onderbenen in het onderhuidse weefsel lekt. Daar veroorzaakt het een ontstekingsreactie. Door de ontsteking ontstaan de kenmerkende symptomen van het hypostatische eczeem, waaronder roodheid van het onderbeen.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen optreden:

 • rode plek op het onderbeen en/of de enkel
  • vaak aan beide benen
  • schilfering van de huidafwijking
  • in een later stadium donkere verkleuring (hyperpigmentatie) van de huidafwijkingen
 • pitting oedeem

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan de diagnose meestal stellen op grond van de symptomen.

Wat is de behandeling?

De behandeling kan bestaan uit het behandelen van de onderliggende oorzaak (de chronische veneuze insufficiëntie) en behandeling van de huidafwijkingen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om de doorbloeding van de onderbenen te verbeteren, zoals bijvoorbeeld:

 • benen hoog leggen bij langdurig zitten
 • voeteneind van het bed iets ophopgen
 • veel bewegen
 • dragen van steunkousen
 • dragen van goede schoenen

Wat kan de dokter doen?

Bij de behandeling van hypostatisch eczeem is het van belang om de onderliggende oorzaak, de chronische veneuze insufficiëntie, te behandelen. Dat gebeurt meestal door het been in te zwachtelen. Hierdoor neemt de zwelling van het onderbeen af. Vervolgens worden elastische kousen (compressiekousen) aangemeten.

De huidafwijkingen kunnen worden behandeld met lokale corticosteroïd crème. Een vaak voorgeschreven middel is clobetasolpropionaat. Dit vermindert de ontsteking. Daarmee zullen roodheid en jeuk verminderen. Dergelijke middelen kunnen echter niet voor lange tijd worden gebruikt. Dat verhoogt namelijk de kans op het ontstaan van atrofie van de huid (dunner worden van de huid), met als gevolg wondjes.

Synoniemen

hypostatische dermatitis, eczema hypostaticum, variceus eczeem

Engelse vertaling

stasis dermatitis, congestion eczema, gravitational dermatitis, gravitational eczema, stasis eczema, varicose eczema


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met hypostatisch eczeem. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Scroll naar boven