Handeczeem

Bijgewerkt op 28 november 2023

Wat is handeczeem?

Handeczeem is een ontsteking van de huid van de hand. Het ontstaat vaak door contact met bepaalde stoffen, maar dat is niet altijd het geval.

Wat is de oorzaak?

De belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van handeczeem zijn:

  • Contacteczeem: er is sprake van contact met bepaalde irriterende stoffen (irritatief contacteczeem) of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, zoals nikkel, chroom of latex (allergisch contacteczeem);
  • Constitutioneel eczeem: hierbij is sprake van een aangeboren aanleg voor het krijgen van overgevoeligheidsreacties (atopie); vaak is, naast het eczeem, tevens sprake van astma en/of hooikoorts;
  • Blaasjeseczeem (dyshidrotisch eczeem): hierbij is sprake van blaasjes aan de handpalmen en tussen de vingers.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan handeczeem vaak direct herkennen. Vervolgens is het van belang om de oorzaak te achterhalen. Dit gebeurt door na te vragen waar de patiënt beroepshalve mee in contact komt en (2) door onderzoek te doen, bijvoorbeeld plakproeven. Dit laatste gebeurt door de huid van de patiënt bloot te stellen aan verschillende stoffen. Deze worden met een pleister op de rug geplakt. Enkele dagen later wordt gekeken of op die plekken eczeemachtige afwijkingen zijn ontstaan.

Wat is de behandeling?

Naleven van leefregels

Aanbevolen wordt om irriterende stoffen en stoffen waarvoor men overgevoelig is te vermijden. Verder dienen factoren die de huid kunnen uitdrogen te worden vermeden. Wanneer toch contact met irriterende of allergene stoffen noodzakelijk is kunnen handschoenen worden gedragen. Verder is het van belang om de handen niet met water en zeep de wassen. Invetten van de handen is van belang om uitdroging tegen te gaan. Dit kan met vette zalven en crèmes.

Corticosteroïden

De arts kan een zalf voorschrijven die corticosteroïden bevat. Als de aandoening hardnekkig of uitgebreid is kunnen corticosteroïden in de vorm van tabletten worden voorgeschreven.

Wat is het beloop?

Handeczeem kan hardnekkig zijn maar met de juiste behandeling treedt in de meeste gevallen verbetering op.

Engelse vertaling

hand dermatitis, hand eczema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven