Blaasjeseczeem

Bijgewerkt op 28 november 2023

Wat is blaasjeseczeem?

Blaasjeseczeem is een huidaandoening waarbij blaasjes en blaren aan handen en voeten voorkomen.

Hieronder een afbeelding van iemand met blaasjeseczeem aan de handen. Duidelijk zichtbaar zijn de blaasjes aan de handpalm (bron: Wikipedia).

blaasjeseczeem (acrovesiculeus eczeem)
blaasjeseczeem

De medische naam voor deze aandoening is ‘acrovesiculeus eczeem’ of ‘dishydrotisch eczeem‘.

Hoe vaak komt het voor?

Blaasjeseczeem komt minder vaak voor dan andere vormen van eczeem als seborroïsch eczeem of contacteczeem. Toch wordt de aandoening jaarlijks in Nederland bij naar schatting 5.000-6.000 mensen vastgesteld.

Bij wie komt het voor?

In principe kan iedereen blaasjeseczeem krijgen. Er zijn echter een aantal risicofactoren waarbij de kans op het krijgen van de aandoening is toegenomen:

Eén of meerdere van deze risicofactoren komen vaak tegelijk voor. In dat geval wordt wel gesproken van een ‘atopische constitutie’. Mensen met een atopische constitutie hebben dus een verhoogde kans op het krijgen van blaasjeseczeem.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is niet precies bekend. Er zijn gevallen die ontstaan door contact met bijvoorbeeld nikkel.

Welke symptomen geeft het?

Deze vorm van eczeem leidt vooral tot blaasjes, blaren en soms puistjes of kloofjes aan de zijkant van vingers en/of tenen, aan de handpalmen en/of voetzolen. Vaak zijn de huidafwijkingen symmetrisch (zowel links als rechts) aanwezig.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er is geen speciale test die kan bepalen of er sprake is van blaasjeseczeem of niet. De diagnose wordt gesteld op grond van de huidafwijkingen.

Als de arts twijfelt kan eventueel een zogenaamde huidbiopsie worden genomen. Een huidbiopsie is een kleine ingreep waarbij een klein stukje van de huid wordt weggenomen. Dit stukje weefsel kan vervolgens door een patholoog-anatoom worden onderzocht onder de microscoop. Op grond van de afwijkingen die daarbij worden gevonden kan de diagnose worden bevestigd.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende producten die worden gebruikt bij de behandeling van blaasjeseczeem:

Beloop en prognose

Deze vorm van eczeem is vaak hardnekkig en kan daardoor soms maanden tot jaren blijven bestaan.

Engelse vertaling

dyshidrosis, dyshidrotic dermatitis


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met blaasjeseczeem. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

2 gedachten over “Blaasjeseczeem”

 1. Geachte dames en heren,
  Ik heb een geneesmiddelen of Medicijnallergie! Benzocaine en formaldehyde en kleurstof e172! In 2005 door allergoloog vast gesteld. Omdat het plastic dat over de medicijnen aanwezig is de reactie zich opbouwd heb ik grote problemen met genoemde stoffen de huisarts gaf mij Lantus Solo voor mijn
  Diabetis na 5weken ging in mijn mond alles trillen en ging mijn tandvlees heftig bloeden!! Dat begon in
  Juni 2012. Ben direct naar de huisarts gegaan die zonder in mijn mond te kijken U MOET ER WEL MEE door blijven gaan. Het was vrijdag en ik dacht ze zal wel gelijk hebben, maar die maandag erna was het
  Zo erg dat ik ben gestopt. Vroeger als kind was ik allergisch voor stoffen voor kleding en cavia’s. Alles rood
  En ogen dik. Nu ben ik bijna al mijn mooi gebitselementen kwijt. Maar een kunstgebit kan ik niet dragen.
  Vandaag ben ik weer zo ziek ik kan alleen nog water uit een flesje drinken. Bio kip met bio rijst eten
  Mijn tandvlees trekt helemaal samen gelukkig kan ik paracetamol slikken tegen de pijn. Ben 20kg afgevallen. Mijn suikerspiegel is nu 6,8. Maar eten gaat niet. Conserveringsmiddelen ook niet. Antibiotica
  Kan nu niet meer! Hebt u hiervan al ik iets vernomen. Hiermee leven is heel moeilijk. Mijn vader had voedselallergie en mijn moeder medicijn allergie!
  Kunt u mij helpen? Mijn man kan dit ook niet meer aanzien en is er ook ziek van geworden. We hebben 48 jaar gewerkt en met pensioen en ziek!
  Bedankt alvast voor uw reactie!

  1. Beste G. Bosvelt,
   Heeft u al eens een NAET therapeute geprobeerd, om de allergieën te achter halen en te behandelen? Mijn jongste zoon is er ook mee opgeknapt. Jolande Bakker is een hele goede. Veel succes M.Bosman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven