Allergisch contacteczeem

Bijgewerkt op 28 november 2023

Wat is allergisch contacteczeem?

Allergisch contacteczeem – of ook ‘contactallergie‘ – is een aandoening waarbij de huid ontstoken raakt doordat deze in aanraking komt met een stof waarvoor men overgevoelig is. Door de overgevoeligheid (allergie) ontstaat ter plekke van het contact met de huid een ontsteking. Hierdoor raakt de huid rood verkleurd.

Wat is de oorzaak?

Allergisch contacteczeem ontstaat door een overgevoeligheidsreactie van de huid tegen een stof waarmee de huid in contact is geweest. Dat kan bijvoorbeeld colofonium zijn, een stof die wordt gebruikt in pleisters en tape.

Welke symptomen geeft het?

Allergisch contacteczeem kan tot de volgende symptomen leiden:

  • rode verkleuring van de huid
    • op de plek waar de huid in contact is geweest met de stof waarvoor men overgevoelig is
  • jeuk
  • nattende huid
  • blaasjes en/of blaren

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de klachten en omstandigheden kan de arts vermoeden dat er sprake is van allergisch contacteczeem. De diagnose kan worden bevestigd door aan te tonen dat de er sprake is van overgevoeligheid (allergie) voor de stof waarmee de aangetaste huid in aanraking is geweest.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit het vermijden van contact met de stof waarvoor men overgevoelig is.

Synoniemen

contactallergie, contactallergisch eczeem, eczema contactallergicum

Engelse vertaling

allergic contact dermatitis

Verder lezen / Referenties

  • DN Kolbach en HAM Neumann, ‘Diagnose in beeld (38)‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Medische vignetten’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 19 mei 2001; 145(20): p. 955.

Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met allergisch contacteczeem. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven