Ebola

Bijgewerkt op 25 november 2017

Wat is ebola?

Zeldzame, ernstige virusinfectie die voorkomt in Afrika en die leidt tot levensbedreigende bloedingen in het lichaam. De ziekte is vernoemd naar Ebola, een plaatsje in Zaïre.

Sinds de ontdekking van deze ziekte in 1976 tot het begin van deze eeuw waren ruim duizend gevallen gemeld, van wie ongeveer achthonderd stierven. Tot die tijd waren grootste uitbraken van de ziekte waren in Congo en Soedan.

De grootste uitbraak van de ziekte vond plaats in West-Afrika (Guinea, Sierra Leone en Liberia) in de periode 2013-2016. Bijna 30 duizend mensen werden ziek, van wie ruim 11 duizend overleden.

In mei 2017 is de ziekte opnieuw gemeld in Congo.

Welke symptomen zijn er?

Eén tot twee weken na besmetting met het ebolavirus kunnen de volgende klachten optreden:

Snel daarna ontstaan ernstiger klachten ten gevolge van de bloedingen die optreden. Er ontstaan uitgebreide blauwe plekken door bloedingen onder de huid. Maar bloedingen kunnen in principe overal in het lichaam voorkomen. Verder kan de huid loslaten doordat het onderhuidse bindweefsel verschrompelt.

Wat is de oorzaak?

Een ebolavirus-infectie wordt opgelopen door contact met iemand die de ziekte al heeft. Waarschijnlijk kan dit door lichamelijk contact of door contact met bloed, ontlasting, speeksel, urine of zweet van een patiënt.

Er bestaan ook mensen die drager zijn van het ebolavirus maar er niet ziek van worden. Mogelijk zijn deze mensen ook minder besmettelijk dan patiënten.

Het ebolavirus is één van de filovirussen. Een bepaald molecuul dat zich bevindt in het omhulsel van het ebolavirus is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het ontstaan van de bloedingen. Dit molecuul zorgt er namelijk voor dat bloedvaten kapot worden gemaakt.

Wat is de behandeling?

Tot nu toe is behandeling van deze ziekte niet mogelijk. Inzicht in de oorzaak van de bloedingen kan helpen met het ontwikkelen van een geneesmiddel tegen deze dodelijke ziekte.

Om verdere besmetting te voorkomen is het van belang om iemand met deze ziekte snel te isoleren van de buitenwereld. Na overlijden van de patiënt moeten lichaam en kleren verbrand worden. Artsen en verplegers lopen namelijk kans om zelf besmet te worden.

Beloop en prognose

Ebolavirusinfectie is een zeer ernstige aandoening die in de meeste gevallen snel tot de dood leidt.

Engelse vertaling

Ebola, Ebola virus disease, Ebola hemorrhagic fever


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 25 november 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 25 november 2017


Synoniemen voor Ebola infectie zijn Ebolavirus-infectie, Ebola, Ebola-koorts, Ebola-virusziekte, ebolavirus infectie, Ebolavirus-infectie, ebola ziekte, Ebola hemorrhagische koorts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven