Duplicatiecyste

Bijgewerkt op 18 februari 2022

Wat is een duplicatiecyste?

Een duplicatiecyste is een zeldzame aangeboren aandoening van het maagdarmkanaal. De meeste duplicatiecysten zitten in de dunne darm, met name het middelste deel (jejunum) en het laatste deel (ileum). Ongeveer 20% van de duplicatiecysten zit in slokdarm en ongeveer 10% in de maag. Een nog kleiner aantal bevindt zich in de dikke darm.

Wat is de oorzaak?

Duplicatiecysten ontstaan tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind in de baarmoeder van de moeder (embryonale ontwikkeling). Er ontstaat een plooi in de wand van het maagdarmkanaal. Wanneer zo’n plooi dichtgroeit en er vocht in ophoopt ontstaat een cyste. Waarom duplicatiecysten bij sommigen wel ontstaan en bij anderen niet is niet goed bekend.

Welke symptomen geeft het?

Een duplicatiecyste hoeft niet altijd klachten te geven. Naarmate ze groter worden neemt de kans op klachten toe. Symptomen die kunnen optreden zijn buikpijn, zwelling van de buik, misselijkheid, braken, bloed braken, zwarte ontlasting (melena), afvallen en diarree.

Verder kunnen de cystes leiden tot complicaties, waaronder een maagzweer of dunnedarmzweer, een maagperforatie of perforatie van de dunne darm en maligne ontaarding. Dit laatste is een proces waarbij langzaam kwaadaardige cellen ontstaan in de wand van de cyste. Zo kan een duplicatiecyste op den duur leiden tot kanker in de dunne darm of de maag. Ook kan een duplicatiecyste van de dunne darm aanleiding geven voor het ontstaan van een alvleesklierontsteking (pancreatitis).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de resultaten van beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

De arts kan bij lichamelijk onderzoek regelmatig een zwelling voelen in de buik.

Beeldvormend onderzoek

Bij echografie van de buik is de cyste vaak zichtbaar in de wand van de darm of de maag.

Wat is de behandeling?

Duplicatiecysten worden meestal met een operatie verwijderd. Een dergelijke operatie wordt uitgevoerd door een kinderchirurg.

Engelse vertaling

duplication cyst

Verder lezen / Referenties

1 gedachte over “Duplicatiecyste”

 1. Beste mensen,
  Bij toeval is bij mij vijf jaar geleden een duplicatiecyste ontdekt via een MRI na een galblaasverwijdering.
  Ik heb al jaren pijnklachten in m’n maagstreek. Huisartsen en MDL-artsen hebben óf nooit van deze cyste gehoord óf denken dat mijn klachten er niet aan te wijten zijn. Dat laatste zou ik zeker willen weten, vooral omdat de diagnoses tot nu toe vaag zijn:
  functionele klachten of dyspepsie. Mijn voedingspatroon is gezond, ook volgens een diëtiste. Ik ben al dertig jaar vegetariër en heb met mijn lengte van 1.58 m twee kg overgewicht.
  Ik heb vaak een aantal dagen achter elkaar misselijkheidsklachten, meestal zonder overgeven. Dat gaat gepaard met hikken, boeren en oprispingen van maagzuur.
  In mijn middenrif zit een klein gaatje.
  Vlak onder mijn ribbenboog heb ik over de hele breedte bijna constant pijn, soms heel hevig.
  Kortom: kent u een MDL-arts die ervaring heeft met een duplicatiecyste, in het bijzonder bij ouderen. Ik ben 77 jaar en woon in Zutphen.
  Ik zou erg blij zijn met uw reactie!
  Vriendelijke groet, Anna Werners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven