Dunne darm kanker

Bijgewerkt op 19 april 2022

Wat is dunne darm kanker?

Dunne darm kanker is een kwaadaardig gezwel dat zich in de dunne darm bevindt. De dunne darm wordt onderverdeeld in drie delen: twaalfvingerige darm (duodenum), jejunum en ileum. Dunne darm kanker kan daarom worden ingedeeld naar de lokatie in de dunne darm. Een andere manier om kanker van de dunne darm in te delen is naar het type kanker. Zo worden de volgende vormen onderscheiden: adenocarcinoom, carcinoïd, lymfoom en stromatumor.

Bij wie komt het voor?

Kanker van de dunne darm kan in principe bij iedereen voorkomen. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mensen met de ziekte van Crohn of glutenovergevoeligheid (coeliakie) hebben echter een iets grotere kans om deze vorm van kanker te krijgen. Daarnaast zijn er ook erfelijke kankersyndromen waarbij dunne darm kanker kan voorkomen. Voorbeelden zijn familiaire adenomateuze polyposis, het syndroom van Peutz-Jeghers en de erfelijke vorm van dikke darm kanker. Ten slotte komt dunne darm kanker vaker voor bij mensen die behandeld zijn met bestraling (radiotherapie) op de buik.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen bij dunne darm kanker:

Soms is er aanhoudend bloedverlies vanuit het kankergezwel. In dat geval kan bloedarmoede optreden. Bloedarmoede kan leiden tot de volgende klachten:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kunnen soms aanwijzingen voor bloedarmoede (anemie) worden gevonden, bijvoorbeeld bleke slijmvliezen en verbleking van het bindvlies van het oog (conjunctiva).

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek kan bloedarmoede worden gevonden. Dat betekent dat het hemoglobine gehalte van het bloed verlaagd is. Omdat de bloedarmoede hier door bloedverlies wordt veroorzaakt bevat het lichaam te weinig hemoglobine en zullen de rode bloedcellen relatief klein zijn en minder kleur hebben.

Aanvullend onderzoek

Uiteindelijk zal de diagnose gesteld worden door een kijkonderzoek van de dunne darm (duodenoscopie). Tijdens dit onderzoek kan de arts afwijkingen zien in de dunne darm. Hij kan hieruit tijdens het onderzoek in prikken en zo een stukje weefsel wegnemen voor onderzoek. Dit wordt een biopsie genoemd. Het weefsel wordt later onder de microscoop onderzocht door de patholoog anatoom. Aan de afwijkingen in het weefsel kan de patholoog-anatoom zien dat er sprake is van dunne darm kanker.

Welke complicaties kunnen optreden?

Naarmate het gezwel in de dunne darm groeit wordt de darm steeds nauwer en zal het voedsel steeds moeilijker passeren. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verstopping van de darm. De medische term hiervoor is ‘mechanische ileus’.

Wat is de behandeling van dunne darm kanker?

Afhankelijk van het type tumor, de lokatie en de uitgebreidheid zal de behandelend arts bepalen wat de beste behandeling is. Meestal zal worden gekozen uit de volgende opties:

  • chemotherapie: behandeling met antikanker-geneesmiddelen
  • operatie waarbij de tumor verwijderd wordt
  • operatie waarbij er een omleiding langs de tumor wordt gemaakt. De tumor wordt dan niet verwijderd, maar het voedsel kan langs de omleiding wel passeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven