Duikersziekte

Bijgewerkt op 22 november 2017 door Simpto.nl

Wat is duikerziekte?

Duikerziekte – ook ‘decompressieziekte’ of ‘caissonziekte’ genoemd – is een aandoening die voorkomt als het lichaam bloot staat aan sterke drukveranderingen, zoals bij (diepzee)duiken.

Welke klachten geeft het?

De volgende klachten kunnen optreden:

Wat is de oorzaak?

In het bloed zitten gasmoleculen, zoals stikstof, zuurstof en koolzuur. Bij duiken is de druk op het lichaam hoog. Onder hoge druk kan meer stikstof, koolzuur en zuurstof worden opgelost in het bloed. De concentratie van deze stoffen in het bloed van mensen die duiken is dus vrij hoog. Wanneer de druk in het lichaam snel afneemt zullen de deze stoffen gasbelletjes vormen in het bloed. Deze gasbelletjes kunnen vastlopen in bloedvaten en daardoor de doorbloeding belemmeren. Dit kan, afhankelijk van de plaats waar de belletjes vastlopen, leiden tot ernstige of minder ernstige klachten.

Behandeling en preventie

Duikersziekte kan worden voorkomen door snelle vermindering van de druk op het lichaam te vermijden. Dit betekent dat bij het duiken geleidelijk moet worden opgestegen zodat de druk op het lichaam geleidelijk afneemt. Als dit niet mogelijk is moet de duiker met spoed naar een zogenaamde decompressietank. Dit is een afgesloten ruimte waarin zich een hoge druk bevindt die geleidelijk kan worden verminderd.

Synoniemen

Caissonziekte, decompressieziekte, duikerziekte


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 5 oktober 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 oktober 2016

Plaats een reactie