Duikersziekte

Bijgewerkt op 24 juli 2023

Wat is duikerziekte?

Duikerziekte – ook ‘decompressieziekte’ of ‘caissonziekte’ genoemd – is een aandoening die voorkomt als het lichaam bloot staat aan sterke drukveranderingen, zoals bij (diepzee)duiken.

Welke klachten geeft het?

De volgende klachten kunnen optreden:

Wat is de oorzaak?

In het bloed zitten gasmoleculen, zoals stikstof, zuurstof en koolzuur. Bij duiken is de druk op het lichaam hoog. Onder hoge druk kan meer stikstof, koolzuur en zuurstof worden opgelost in het bloed. De concentratie van deze stoffen in het bloed van mensen die duiken is dus vrij hoog. Wanneer de druk in het lichaam snel afneemt zullen de deze stoffen gasbelletjes vormen in het bloed. Deze gasbelletjes kunnen vastlopen in bloedvaten en daardoor de doorbloeding belemmeren. Dit kan, afhankelijk van de plaats waar de belletjes vastlopen, leiden tot ernstige of minder ernstige klachten.

Behandeling en preventie

Duikersziekte kan worden voorkomen door snelle vermindering van de druk op het lichaam te vermijden. Dit betekent dat bij het duiken geleidelijk moet worden opgestegen zodat de druk op het lichaam geleidelijk afneemt. Als dit niet mogelijk is moet de duiker met spoed naar een zogenaamde decompressietank. Dit is een afgesloten ruimte waarin zich een hoge druk bevindt die geleidelijk kan worden verminderd.

Synoniemen

Caissonziekte, decompressieziekte, duikerziekte


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met duikersziekte (caissonziekte).

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven