Dreigende vroeggeboorte

Wat is een dreigende vroeggeboorte?

Er wordt gesproken van een dreigende vroeggeboorte als een zwangere vrouw weeën krijgt vóór de zwangerschapsduur van 37 weken. Ook kan sprake zijn van het voortijdig breken van de vliezen. De verloskundige of gynecoloog zal besluiten of geprobeerd wordt om de bevalling uit te stellen. Dat kan met behulp van zogenaamde weeënremmers.

Welke symptomen geeft ‘t?

Bij een dreigende vroeggeboorte komt de baring te vroeg op gang. Dit merk je aan het krijgen van weeën, oftewel pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder. Ook kunnen de vliezen breken, waarbij een grotere hoeveelheid vloeistof uit de vagina loopt.

Wat is de oorzaak?

Vaak is niet bekend wat de oorzaak is van het opreden van vroegtijdige weeën. Er zijn wel bepaalde risicofactoren bekend, namelijk (1) het eerder hebben doorgemaakt van een (dreigende) vroeggeboorte, (2) het zwanger zijn van een meerling, en (3) een ontsteking van de baarmoeder tijdens de zwangerschap.

Wat is de behandeling?

De behandeling van dreigende vroeggeboorte is afhankelijk van de zwangerschapsduur van de zwangerschap, de mate waarin al sprake is van ontsluiten, en de toestand waarin moeder en kind zich bevinden.

In eerste instantie kan worden besloten om de bevalling doorgang te laten vinden. Als er echter redenen zijn om dat niet te doen kan de gynecoloog besluiten om de bevalling uit te stellen met behulp van geneesmiddelen. Dergelijke middelen worden weeënremmers of tocolytica genoemd. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn nifedipine en atosiban. Naast deze middelen worden vaak ook corticosteroïden toegediend. Dat zijn geneesmiddelen die zijn afgeleid van bijnierschorshormonen. Deze middelen helpen bij het uitrijpen van de organen van de baby, en met name van de longen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven