Bijgewerkt op 30 november 2017 door Simpto.nl
Wat is een doorbraakbloeding?
Een doorbraakbloeding is bloedverlies uit de vagina bij vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken. Het komt vooral voor in de eerste drie maanden van het gebruik van de anticonceptiepil.
Doorbraakbloedingen veroorzaken meestal gering bloedverlies. Dan wordt ook wel gesproken van ‘spotting’. Dit verwijst naar roodbruine of bruine vlekjes (‘spots’) in de onderbroek. Soms kunnen doorbraakbloedingen echter ook meer bloedverlies geven.
Wat is de oorzaak?
Doorbraakbloedingen kunnen ontstaan als de balans tussen oestrogenen en progestagenen verstoord raakt. Oestrogenen zorgen voor opbouw van het baarmoederslijmvlies. Progestagenen zorgen voor afbraak van het baarmoederslijmvlies.
De meeste anticonceptiepillen bevatten zowel een oestrogeen als een progestageen. Door gebruik van de anticonceptiepil kan de natuurlijke balans tussen oestrogenen en progestagenen in het lichaam veranderen. De progestagenen in de anticonceptiepil maken het baarmoederslijmvlies dunner. Het baarmoederslijmvlies wordt hierdoor kwetsbaarder en gaat sneller bloeden.
De kans op het krijgen van doorbraakbloedingen is verhoogd bij:
- Onjuist gebruik van de anticonceptiepil, bijvoorbeeld onregelmatige inname. Dat kan zijn doordat een pil wordt vergeten. Ook bij het korter of langer laten duren van de stopweek is het risico op ‘spotting’ verhoogd;
- Doorslikken van de pil;
- Roken.
Wat is het risico?
Het risico bestaat dat vrouwen vanwege de doorbraakbloedingen stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil. Of dat ze de anticonceptiepil anders gaan gebruiken dan de bedoeling is. Dat kan ten koste gaan van de bescherming die ‘de pil’ biedt tegen zwangerschap. Zo wordt de kans op een ongewenste zwangerschap vergroot.
Wat kun je eraan doen?
Het is van groot belang om de anticonceptiepil in te nemen volgens de instructies. Als je rookt is het verstandig om daarmee te stoppen.
Uiteraard is het ook mogelijk om een voorbehoedsmiddel te kiezen dat geen doorbraakbloedingen geeft. De meeste voorbehoedsmiddelen die hormonen bevatten, zoals hormoonspiraaltje, hormoonstaafje en anticonceptiering, kunnen echter ook doorbraakbloedingen geven.
Wanneer naar de huisarts?
In de volgende omstandigheden heeft het zin om de huisarts te raadplegen.
- Als de bloedingen langer duren dan drie maanden na het starten met de anticonceptiepil;
- Als je je ongerust maakt, bijvoorbeeld omdat je denkt dat het bloedverlies een andere oorzaak heeft.
Wat kan de huisarts doen?
De huisarts zal adviezen geven over het juiste gebruik van de anticonceptiepil.
Eventueel kan de huisarts besluiten om een pil voor te schrijven met een hogere dosering oestrogenen. Daarmee komt de verhouding tussen oestrogenen en progestagenen meer in balans. De ervaring is dat de kans op doorbraakbloedingen daarmee afneemt.
Als de huisarts vermoedt dat er een andere oorzaak voor het bloedverlies is kan de huisarts daar onderzoek naar doen. Vaak zal dan in eerste instantie inwendig onderzoek worden gedaan. Daarbij kan worden gekeken of er afwijkingen in de vagina of aan de baarmoedermond zichtbaar zijn.
Ook kan de arts beeldvormend onderzoek aanvragen, bijvoorbeeld een gynecologische echo. Daarmee kunnen afwijkingen van de inwendige geslachtsorganen worden opgespoord.
Engelse vertaling
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 30 november 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 30 november 2017