Dolichocolon

Bijgewerkt op 25 mei 2021

Wat is dolichocolon?

Een dolichocolon is een abnormaal lange dikke darm. Door de abnormale lengte loopt de dikke darm vaak gekronkeld door de buik.

Andere namen die gebruikt worden zijn ’te lange dikke darm’ en ‘dolicho colon’.

Symptomen dolichocolon

Niet iedereen met een dolichocolon heeft klachten. Als er wel klachten zijn zullen dat meestal de volgende zijn:

 • Verstopping (obstipatie) komt vaak voor. Dat heeft ermee te maken dat in de dikke darm vocht wordt opgenomen uit de ontlasting. Hier wordt de ontlasting dus ingedikt. Als de dikke darm erg lang is wordt de ontlasting dus meer ingedikt en zal daardoor moeilijker passeren.
 • Het gevolg van de verstopping is vaak harde ontlasting.
 • De harde ontlasting kan pijn onder in de buik veroorzaken.

Oorzaak dolichocolon

Waarschijnlijk is bij de meeste mensen het dolichocolon aangeboren. Waarom sommige mensen ermee worden geboren is niet duidelijk. Bij een kleine groep kan de aandoening ontstaan ten gevolge van langdurige verstopping (chronische obstipatie).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door middel van beeldvormend onderzoek. Hiervoor zijn de volgende onderzoeken geschikt:

 • Röntgenonderzoek van de dikke darm: Hierbij is vaak aan de contouren van de dikke darm te zien dat deze langer dan normaal is en tevens kronkelig verloopt.

Complicaties dolichocolon

Door de verlenging van de dikke darm kan deze in sommige gevallen in een lus draaien. Een dergelijke draaiing van de dikke darm wordt volvulus genoemd en kan leiden tot een volledige afsluiting van de darm. Dat is een zeer ernstige aandoening.

Behandeling dolichocolon

In geval van klachten kan de verstopping worden tegengegaan met voedingsadviezen en laxeermiddelen. Voor wat betreft de voeding bij verstopping geldt dat men veel moet drinken (minimaal 2 l. water per dag) en vezelrijk moet eten.

In zeer zeldzame gevallen waarbij een (terugkerende) volvulus ontstaat wordt wel eens geopereerd. Bij deze operatie wordt de dikke darm ingekort.

5 gedachten over “Dolichocolon”

 1. Mij is het advies gegeven door de MDL arts om Linaclotide te gaan proberen. Een laxeermiddel eigenlijk om de darm leef te krijgen. Het gekke is…ik heb weinig last van verstopping maar wél van acute aandrang… onverwacht…
  De ontlasting komt in etappes….
  Na het Fodmap dieet dramatisch verergerd met krampen en wisselend ontlasting patroon. Een griep gaf mij óók nog eens extra krampen… doodvermoeiend! Deze aandoening vreet energie merk ik. Wát ontzettend jammer en naar dat je met medicijnen uitgedokterd bent. Wens dit niemand toe! Maar ben wél dankbaar dat het geen ernstige ziekte of aandoening is. Ik zoek afleiding in mantelzorgen en creatieve dingen. Ik schilder inmiddels de mooiste schilderijen. Op les bij een kunstenares. Iemand ervaring met Linaclotide? Irma.

  1. Dolichocolon.
   Neen geen ervaring met Linaclitide. Ik heb last van obstipatie al mijn hele leven (ben nu boven de 70 en het wordt steeds erger)en nu pas werd er een coloscopie uitgevoerd. Kreeg wat laxeermiddelen, bisacodyl waar ik diarree van kreeg, buikkrampen en een dikke opgezwollen buik en Magensiumhydroxyde, schijnt goed te zijn en gezond maar ik voel geen verschil, neem het wel regelmatig in.
   Ik doe weer zoals ik al tijden doe : 1 à 2 x per week, heel veel water drinken, muesli met veel tarwe zemelen rustig de krant lezen en ca. 3 uur later lukt het!!! Gelukkig ben ik met pensioen. Wanneer ik niets doe gebeurd er niets.
   Ik beweeg veel en probeer gezond te leven. Moet er verder mee leven. Ik zeur niet ben verder gezond! Maar een goed middel zou welkom zijn.

 2. Rita Pinson

  Beste,
  Bij mij werd dolichosigmoïd gediagnostikeerd bij routinecontrole (colonoscopie).
  Nooit klachten over verstopping! Wel een drietal maal per week waterige diaree (éénmalig) . Rest van de dag niets, volgende dagen normaal.
  Raar! (misschien help ik er iemand mee)

  1. Bij mij enkele dagen geleden werd het vastgesteld bij een colonoscopie. Ik las de symptomen, en herkende direct het patroon van constipatie-diarree en vreselijke krampen. Ik heb dat al vanaf m’n tienerjaren.
   De krampen werden steeds erger tijdens toiletbezoeken, dat ik er misselijk van werd en begon te zweten.
   Ik ben ooit half in de gang op de grond gaan liggen met m’n benen gebogen omdat ik het niet meer aankon.
   Maar alles went, ook dit.
   Ik dacht dat dit een normaal proces was, dat iedereen het wel eens had.
   Maar ik zag ook ‘overloop-diarree’ op mijn papier. Dat heb ik genoeg meegemaakt vroeger bij de bejaarden waar ik mee werkte, en nu heb ik het zelf. Nooit de link gelegd.
   Het verslag is volkomen normaal; dit is in orde, het slijmvlies vertoont geen afwijkingen enz. Alleen op het einde staat dolichocolon.
   Ook dat mijn darmen ongewoon lang waren en in kronkels zaten, hij had moeite om tot boven te komen.

   1. Beste Greet, ik heb hetzelfde probleem, zelfde diagnose.
    Was er een oplossing ( buiten voeding en laxeermiddelen ) ?
    Ik ben met medicatie uitbehandeld …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven