Divertikel van Kommerell

Bijgewerkt op 21 juli 2021

Wat een divertikel van Kommerell?

Een divertikel van Kommerell een afwijking in de grote lichaamsslagader (aorta) waarbij tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind een uitstulping (divertikel) in de wand van de aorta ontstaat. De afwijking zit aan het begin van het neerdalende deel van de grote lichaamsslagader (aorta descendens).

Het divertikel van Kommerell is genoemd naar de duitse radioloog Dr Burckhard Kommerell (1901-1990). Hij beschreef de aandoening als eerste in 1936.

Hoe vaak komt het voor?

Het Kommerell divertikel komt voor bij ongeveer 0,5% van de mensen. Bij de meeste mensen zal het divertikel nooit klachten geven.

Wat is de oorzaak?

Het divertikel van Kommerell is een afwijking die ontstaat tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind. Waarom de afwijking bij sommige mensen ontstaat is niet duidelijk.

Welke symptomen geeft het?

Vaak zijn er helemaal geen klachten. Bij sommige mensen met een Kommerell divertikel kunnen één of meer van de volgende symptomen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Op een röntgenfoto van de borstkas (X-thorax) is vaak een ronde afwijking aan de linkerkant van de luchtpijp zichtbaar. Op een zogenaamde slikfoto, waarbij een röntgenfoto van de borstkas wordt gemaakt terwijl bariumcontrastmiddel wordt doorgeslikt, is vaak een indeuking van de slokdarm te zien. Op een CT-scan of een MRI-scan van de borstkas is de uitstulping van de aortaboog vaak goed zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Meestal is geen behandeling nodig. Wanneer er aanhoudende klachten zijn kan de behandelend arts besluiten om de afwijking middels een operatie te corrigeren. Ook kan een operatie worden gedaan als de uitstulping erg groot wordt. Dan neemt namelijk de kans toe dat de aorta op een gegeven moment barst. Dit wordt aortaruptuur genoemd.

Engelse vertaling

Kommerell diverticulum

1 gedachte over “Divertikel van Kommerell”

  1. Wie heeft er een operatie gehad? Ik wel. Ik zoek lotgenoten.

    Kom heel graag in contact met mensen. Of mensen die het hebben en nog niet geopereerd zijn. Na de operatie kan je leven namelijk ook drastisch veranderen.

    Reactie kan naar r_style101@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven