Diverticulose

Bijgewerkt op 21 september 2021 door Simpto.nl

Wat is diverticulose?

Diverticulose is een aandoening waarbij uitstulpingen voorkomen in het slijmvlies van de darm. Zulke uitstulpingen van het darmslijmvlies door de darmwand heen worden ‘divertikels’ genoemd. Diverticulose komt vooral voor in de dikke darm. In de dunne darm is het zeldzaam. Deze webpagina gaat over diverticulose van de dikke darm. Voor informatie over diverticulose in de dunne darm verwijzen wij naar de webpagina over diverticulose van de dunne darm.

Een andere naam voor diverticulose is ‘divertikelziekte’. Als een divertikel ontstoken raakt wordt gesproken van een ‘diverticulitis’.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Divertikels in de dikke darm komen vaak voor. Naarmate we ouder worden zal de wand van de darm steeds in stevigheid afnemen. Daarmee wordt de kans op het ontstaan van divertikels groter. Uiteindelijk zal bijna iedereen wel één of meerdere divertikels in de dikke darm krijgen.

Wat is de oorzaak?

Het ontstaan van divertikelziekte heeft waarschijnlijk te maken met het eten van vezelarme voeding. Dit leidt vaak tot kleine, keutelvormige, harde ontlasting met als gevolg dat de dikke darmspieren krachtig samentrekken om te zorgen dat de ontlasting de darm passeert. Dit leidt tot verhoging van de druk in de dikke darm. Door de verhoogde druk gaat de wand uitstulpen.

Welke klachten geeft het?

Vaak zijn er helemaal geen klachten. Als dat wel zo is kunnen de volgende klachten optreden (in afnemende frequentie):

  • verstopping
  • vol gevoel in de buik
  • pijn linksonder in de buik
  • buikpijn
  • pijn onder in de buik
  • vol of drukkend gevoel in de anus
  • uit de mond stinken
  • pijn linksboven in de buik
  • buikkrampen
  • bloed bij de ontlasting
  • buikkrampen
  • diarree
  • bloed uit de anus

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op een röntgenfoto van de buik met contrastvloeistof zijn de divertikels (uitstulpingen) vaak goed zichtbaar als ‘bolletjes’. Zie afbeelding hieronder.

diverticulose op röntgenfoto met contrast

Bij een kijkonderzoek van de dikke darm zijn de uitstulpingen duidelijk zichtbaar. Vaak zijn er meerdere divertikels aanwezig. Ze zitten voornamelijk in het sigmoïd. Het sigmoïd is het laatste deel van de dikke darm, voordat de dikke darm overgaat in de endeldarm.

Wat is de behandeling?

Diverticulose wordt meestal behandeld door het dieet aan te passen. Het is van belang om vezelrijke voeding te eten. Dat betekent meer groente, fruit en volkorenproducten. Daarnaast is het van belang om meer (water) te drinken.

Soms worden ook geneesmiddelen voorgeschreven. Alleen bij aanhoudende klachten kan het nodig zijn om te opereren.

Wat is het beloop?

Het beloop is meestal goedaardig. Met de juiste behandeling is het vaak mogelijk eventuele klachten te verminderen. Wel is er een behoorlijke kans dat de klachten weer terugkomen. Divertikels kunnen ook ontstoken raken. Dit wordt diverticulitis genoemd.

Engelse term

diverticulosis, diverticular disease

ICD10-code

K57

Synoniemen

divertikelziekte, diverticulosis, divertikels in de dikke darm, divertikelziekte van de dikke darm


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 9 februari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 20 april 2017

1 gedachte over “Diverticulose”

  1. K.P. van Venetie

    Ik ben pas tweemaal behandeld in het ziekenhuis met antibiotica (augustus en oktober); mijn vraag is wat ik niet meer moet eten. Kan ik bijvoorbeeld chocola blijven snoepen? Of vla als toetje? Of drop en koekjes?
    Waar zitten vezels in?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven