Diverticulose van de dunne darm

Wat is diverticulose van de dunne darm?

Diverticulose van de dunne darm is een aandoening waarbij uitstulping voorkomen in de wand van de dunne darm. De aandoening geeft meestal geen klachten en wordt vaak bij toeval ontdekt. Een andere naam voor deze aandoening is divertikelziekte van de dunne darm.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met divertikels in de dunne darm hebben meestal geen klachten. Soms echter kunnen complicaties optreden, zoals afsluiting van de dunne darm, bloeding van een divertikel en perforatie van de dunne darm. Ook kan bacteriële overgroei optreden. Wanneer een dergelijke complicatie optreedt zal dat meestal aanleiding zijn voor het ontstaan van klachten. Kijk voor informatie over welke klachten dat kunnen zijn op de respectievelijke webpagina’s over die aandoeningen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Omdat de aandoening meestal geen klachten veroorzaakt wordt deze vaak bij toeval ontdekt als om een andere reden beeldvormend onderzoek van de buik wordt gedaan. Ook kan de aandoening aan het licht komen tijdens een buikoperatie.

Synoniemen

divertikelziekte van de dunne darm, divertikels in de dunne darm, diverticulose van het duodenum

Verder lezen / Referenties

  • DW de Lange, OJJ Cluysenaer, GHM Verberne en A van de Wiel, ‘Diverticulose van de dunne darm‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstische mededelingen’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 13 mei 2000; 144(20): pagina’s 946-949.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven