Bijgewerkt op 21 september 2021
Wat is diverticulitis?
Diverticulitis is een ontsteking van één of meer divertikels in de dikke darm. Een divertikel van de dikke darm is een uitstulping van de wand van de dikke darm. De aanwezigheid van divertikels in de dikke darm wordt ‘diverticulose’ (divertikelziekte) genoemd. Vaak komt diverticulitis voor in het zogenaamde sigmoïd. Dat is het laatste deel van de dikke darm, waar de dikke darm overgaat in de endeldarm.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘acute diverticulitis’ en ‘chronische diverticulitis’.
Wat is de oorzaak?
Diverticulitis ontstaat doordat bacteriën zich ophopen in de divertikel en daar een infectie veroorzaken. Waarom dit bij sommige mensen wel en bij anderen niet gebeurt is nog niet helemaal duidelijk. Wel zijn een aantal risicofactoren voor het krijgen van diverticulitis bekend.
Risicofactoren
- Overgewicht
- Inactiviteit / gebrek aan lichaamsbeweging
- Roken
- Diverticulitis komt in de familie voor
- Gebruik van pijnstillers (NSAID’s)
- Vezelarme voeding
Hoe vaak komt het voor? Bij wie?
Diverticulitis is een veel voorkomende aandoening. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland bij naar schatting 14.000-15.000 mensen gesteld. Het merendeel van deze mensen is ouder dan 50 jaar. Op de kinderleeftijd komt deze aandoening niet of nauwelijks voor.
Welke klachten geeft het?
Klachten die voor kunnen komen zijn:
- buikpijn
- koorts
- pijn linksonder in de buik
- verstopping
- onregelmatige stoelgang (afwisselend dunne ontlasting en verstopping)
- vol gevoel in de buik
- diarree
- slijm bij de ontlasting
- misselijk
- pijn uitstralend van de buik naar rug
- moeite met plassen
- pus bij de ontlasting
- pijn in de rug
- pijn onder in de buik
- pijn onder in de rug
- pijn rechtsonder in de buik
- pijn linksonder in de rug
- bloed bij de ontlasting
- braken
- pijn linksboven in de buik
- koude rillingen
- bloed uit de anus
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De volgende onderzoeken helpen bij het stellen van de diagnose:
- Bij lichamelijk onderzoek van de buik wordt ter plekke van de divertucilitis, vaak links onder in de buik, pijn bij drukken gevoeld. Soms is een zwelling voelbaar in de buik.
- Bloedonderzoek laat een verhoogde bezinking en soms een verhoogd aantal witte bloedcellen zien, en dan met name jonge vormen van de witte bloedcellen (‘linksverschuiving’).
- Röntgenfoto van de buik, eventueel met contrastmiddel, laat verdikking van de dikke darmwand zien en uitstulpingen van de darmwand. Dit laatste wijst op de aanwezigheid van divertikels en is daarmee een sterke aanwijzing voor het bestaan van diverticulitis.
- CT-scan van de buik is nuttig om complicaties van de diverticulitis op het spoor te komen.
Wat is de behandeling?
De behandeling is afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid van de aandoening.
Wat is het beloop?
De ontsteking bij diverticulitis kan zich uitbreiden tot de gehele darmwand en leiden tot een darmperforatie. Darmperforatie kan weer leiden tot een abces in de buikholte of een ontsteking van het buikvlies (=peritonitis). Ook kunnen fistels ontstaan, bijvoorbeeld naar de blaas.
Engelse vertaling
diverticulitis
ICD10-code
Synoniemen
Andere namen voor diverticulitis zijn ontstoken divertikel, ontsteking van een divertikel, en divertikelontsteking. Sos wordt de naam verkeerd gespeld, bijvoorbeeld divertucilitis.