Dissociatieve identiteitsstoornis

Bijgewerkt op 28 juni 2022

Wat is een dissociatieve identiteitsstoornis?

Dissociatieve identiteitsstoornis – vaak afgekort tot ‘DIS’ – is een aandoening waarbij iemand ten gevolge van een negatieve ervaring zich als een andere persoon gaat gedragen. De aandoening werd voorheen meervoudige persoonlijkheidsstoornis genoemd.

Wat is de oorzaak?

De exacte oorzaak van dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) is onbekend. Wel is inmiddels duidelijk dat mensen met DIS vaak in de jeugd seksueel zijn misbruikt. Door het misbruik op jonge leeftijd kunnen mensen hun eigen identiteit opsplitsen in verschillende persoonlijkheden. Dit wordt ‘dissociatie’ genoemd en wordt gezien als een mechanisme van het lichaam om traumatische ervaringen een plaats te geven buiten het normale functioneren om.

De verklaring voor het ontstaan van multipele persoonlijkheiden zou volgens sommigen zijn dat tijdens traumatische jeugdervaringen verschillende persoonlijkheden ontstaan. Dit zou dan gebeuren doordat de hersenen deze traumatische gebeurtenissen afzonderlijk opslaan, dat wil zeggen los van het dagelijkse bewustzijn. Hierdoor ontstaat dus de ‘gewone’ persoon, en daarnaast de persoon die de traumatische ervaringen heeft ondergaan.

Mensen met DIS hebben vaak andere psychische ziektes gehad voordat bij hun de diagnose DIS wordt gesteld. Mensen met DIS raken relatief vaak verslaafd aan alcohol of drugs, hebben vaker last van eetstoornissen en zullen vaker depressief zijn (met kans op zelfmoordpogingen) dan normale mensen.

Hoe vaak komt ’t voor?

Dissociatieve identiteitsstoornis is een niet zo vaak voorkomende aandoening. Er zijn bij ons geen exacte cijfers bekend over het voorkomen van de aandoening in Nederland.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met een dissociatieve identiteitsstoornis kunnen de volgende symptomen vertonen:

  • vreemd gedrag
    • zich gedragen als een ander persoon
    • praten in een andere taal, of met een buitenlands accent
  • weinig of geen herinneringen aan bepaalde dingen die in het verleden zijn gebeurd

Engelse vertaling

dissociative identity disorder, DID

Synoniemen

Andere namen voor dissociatieve identiteitsstoornis zijn
DIS, multipele persoonlijkheidsstoornis, en MPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven