Bijgewerkt op 14 oktober 2024 door Simpto.nl
Wat is een dissectie van een kransslagader?
Dissectie van een kransslagader is een splijting van de binnenwand van de kransslagader. Doordat de binnenwand gespleten wordt kan bloed de wand instromen in plaats van door de kransslagader. Dit kan ertoe leiden dat onvoldoende bloed door het hart stroomt, met als mogelijk gevolg een hartaanval.
Hoe vaak komt het voor?
Dissecties van de kransslagader komen niet vaak voor. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend. De aandoening kan in principe op alle leeftijden voorkomen en zowel bij mannen als vrouwen. In de praktijk blijkt de aandoening echter vooral voor te komen bij vrouwen in de leeftijdsgroep 40-60 jaar. Het gaat vaak om vrouwen die geen risicofactoren hebben voor hart- en vaatziekten, zoals roken of een verhoogd cholesterol gehalte.
Wat is de oorzaak?
Waarom de binnenwand van de kransslagader bij een dissectie van de kransslagaders scheurt is niet goed bekend. Wel is duidelijk dat bepaalde omstandigheden een verhoogd risico geven op het optreden van de aandoening. De belangrijkste risicofactoren staan hieronder vermeld:
- vrouwelijke geslacht
- tijdens zwangerschap of na de bevalling
- zware lichamelijke inspanning
- psychische stress
- bloeddruk, en met name:
- gebruik van drugs, met name:
- gebruik van cocaine
- bepaalde aandoeningen, waaronder:
- aangeboren bindweefselziekten, zoals:
- fibromusculaire dysplasie
Even with successful treatment, SCAD can happen more than once. It might happen soon after the first episode or years later. People who have SCAD also may have a higher risk of other heart problems. These problems include heart failure due to the heart attack damage.
Welke symptomen geeft het?
De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:
- pijn op de borstkas, drukkend gevoel op de borstkas, of een onrustig gevoel in de borstkas
- pijn die uitstraalt naar de arm, de schouder, de rug, of de onderkaak
- kortademigheid
- zweten
- moeheid
- duizeligheid
- snelle hartslag
Een dissectie van een kransslagader kan ook leiden tot een hartaanval. In ernstige gevallen kan dit leiden tot overlijden van de patient.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de resultaten van bloedonderzoek en elektrocardiografie (ECG). De diagnose kan worden bevestigd met coronairangiografie en hartcatheterisatie. Zodra duidelijk is dat het om een dissectie gaat kan de arts besluiten nader onderzoek in te stellen om een de onderliggende oorzaak op te sporen.
Bloedonderzoek
Als de dissectie leidt tot zuurstoftekort in het hart met ischemie (afsterven van hartspiercellen) zullen bepaalde stofjes in het bloed lekken. Deze stofjes kunnen worden bepaald met bloedonderzoek.
Elektrocardiografie (ECG)
Als de dissectie leidt tot ischemie van het hart dan zullen afwijkingen op het ECG zichtbaar zijn.
Coronairangiografie
Voor dit onderzoek wordt een slangetje in een slagader (meestal in de lies) ingebracht en opgevoerd naar het hart. Daar wordt contrastvloeistof in de kransslagaders gespoten. Vervolgens wordt onder doorlichting gekeken of er afwijkingen zichtbaar zijn aan de kransslagaders. Bij mensen met een dissectie van een kransslagader zal de contrastvloeistof in de betreffende kransslagader niet goed doorstromen.
Wat is de behandeling?
Een dissectie van de kransslagader kan worden behandeld met medicijnen en/of een operatie. Soms geneest de aandoening vanzelf, dus zonder behandeling. De behandeling die gekozen wordt zal afhankelijk zijn van de ernst van de symptomen.
Geneesmiddelen
Sommige mensen met een dissectie van de kransslagader hebben alleen medicijnen nodig om de symptomen te behandelen.
Geneesmiddelen die kunnen worden gebruikt zijn onder andere:
- aspirine om klontering van bloed in de kransslagaders tegen te gaan
- geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva)
- geneesmiddelen tegen pijn op de borstkas, zoals bijvoorbeeld nitraten of calciumantagonisten
Als de symptomen daarmee niet verdwijnen kunnen andere behandelingen nodig zijn.
Operatie
Dissectie van een kransslagader kan worden behandeld met coronairangioplastiek of met een bypassoperatie.
Coronairangioplastiek
Bij deze ingreep wordt een slangetje in een bloedvat, meestal in de lies of de pols. Het slangetje wordt opgevoerd naar het hart. Op de plek van de dissectie wordt vervolgens een buisje (stent) geplaatst. Dit buisje zorgt ervoor dat de kransslagader open blijft staan zodat het bloed weer goed kan doorstromen.
Bypassoperatie
Als bovengenoemd behandelingen niet of onvoldoende werken kan een bypassoperatie worden verricht. Hierbij wordt de borstkas open gemaakt en het hart blootgelegd. Vervolgens wordt de aangetaste kransslagader omzeild met een bloedvat dat elders in het lichaam wordt weggenomen.
Engelse vertaling
coronary artery dissection, spontaneous coronary artery dissection, SCAD
Duitse vertaling
Koronararterien Dissektion
Niet gevonden wat je zocht?
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.