Discoïde lupus erythematodes

Bijgewerkt op 30 juni 2020

Wat is discoïde lupus erythematodes?

Discoïde lupus erythematodes is een aandoening van de huid waarbij ronde harde plekken ontstaan op het hoofd, in het gezicht en/of op de oren. De aandoening wordt ook chronische discoïde lupus erythematodes, of kortweg CDLE, genoemd.

Wat is de oorzaak?

Discoïde lupus erythematodes is een zogenaamde auto-immuunziekte. Dat betekent dat de afwijkingen ontstaan doordat afweerstoffen worden gevormd die zich richten tegen bepaalde lichaamseigen structuren in de huid. Het afweersysteem richt zich dus tegen onderdelen van het eigen lichaam.

Welke klachten geeft het?

Discoïde lupus erythematodes veroorzaakt ronde of ovale plekken op de huid. De plekken zijn vaak rood van kleur en kunnen schilferen of een korst hebben. Ze zitten vooral in het gezicht en op het behaarde hoofd. Maar ook elders op het lichaam kunnen ze voorkomen. Doordat de plekken genezen met littekenvorming kunnen op het behaarde hoofd kale plekken ontstaan.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Discoïde lupus erythematodes is een niet zo vaak voorkomende huidaandoening. Wij schatten dat deze aandoening jaarlijks in Nederland bij zo’n 500 mensen wordt vastgesteld. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is het beloop?

Discoïde lupus erythematodes kan niet worden genezen. De huidafwijkingen zullen dus meestal aanwezig blijven. Wel kunnen de huidafwijkingen tijdelijk rustiger worden om, soms pas jaren later, weer op te vlammen.

Een paar procent van de mensen met deze aandoening zal op den duur SLE (systemische lupus erythematodes) krijgen.

Wat is de behandeling?

Mensen met discoïde lupus erythematodes worden behandeld door een huidarts (dermatoloog).

De huidafwijkingen worden meestal behandeld met corticosteroïdcrèmes. Het is van belang om alleen de huidafwijkingen hiermee te behandelen. De gezonde omliggende huid kan namelijk dun worden van deze crèmes. Soms zal het nodig zijn om de corticosteroïden als tablet of capsule te slikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven