Digoxine overdosering

Bijgewerkt op 15 april 2022

Wat is digoxine overdosering?

Digoxine overdosering is een ernstige aandoening die ontstaat als te veel digoxine wordt ingenomen. Digoxine is een geneesmiddel tegen hartfalen en hartritmestoornissen. Overdosering met digoxine kan tot levensbedreigende hartritmestoornissen leiden.

digoxine overdosering met Lanoxin (digoxine) tabletten

Overdosering van digoxine word ook wel ‘digoxinevergiftiging‘ genoemd. De medische naam voor digoxine overdosering is ‘digoxine intoxicatie’.

Welke oorzaken zijn er?

Overdosering met digoxine kan ontstaan als een te hoge dosering wordt ingenomen. Dit kan zijn doordat een te hoge dosering is voorgeschreven. Ook kan met opzet te veel digoxine worden ingenomen, namelijk bij een zelfmoordpoging of een poging om iemand te vergiftigen.

Hoe vaak komt ’t voor?

Overdoseringen met digoxine komen niet vaak voor. Artsen weten dat het middel nauwkeurig gedoseerd moet worden. Ook kunnen ze de bloedspiegel van digoxine laten controleren.

Jaarlijks wordt de diagnose ‘digoxine overdosering’ in Nederland naar schatting zo’n 200-300 keer gesteld. Bij een klein aantal hiervan gaat het om een zelfmoordpoging.

Symptomen digoxine overdosering

Een overdosis digoxine kan verschillende klachten geven. Ze staan hieronder vermeld in afnemende frequentie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Soms is direct duidelijk dat er sprake is van inname van te veel digoxine. Als dat niet zo is kan de digoxine-spiegel in het bloed worden bepaald. Deze is te hoog.

Wat is de behandeling?

Behandeling is gericht op:

Voorkomen opname in bloed

Als de inname van de digoxine niet al te lang geleden is geweest kan de maag worden gespoeld. Vaak wordt hierbij actieve kool en/of natriumsulfaat achtergelaten om de digoxine te binden.

Digoxine-antilichamen

Digoxine-antilichamen binden aan digoxine. Dit remt de werking van het digoxine. Hierdoor zullen de symptomen afnemen. Ook wordt de kans op het ontstaan van hyperkaliëmie kleiner.

Engelse vertaling

digoxin poisoning, digoxin intoxication

Synoniemen

Andere namen voor een overdosering digoxine zijn digoxinevergiftiging en digoxine intoxicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven