Difterie

Bijgewerkt op 14 maart 2021

Wat is difterie?

Difterie is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Difterie is een ernstige ziekte omdat vervelende complicaties kunnen optreden.

Wat is de oorzaak?

Difterie wordt veroorzaakt door een infectie met een bacterie. Het gaat om een bacterie die Corynebacterium diphtheriae wordt genoemd.

Welke symptomen geeft het?

Difterie heeft een incubatietijd van twee dagen tot een week. Sommige mensen krijgen na besmetting helemaal geen klachten. Als dat wel gebeurt kunnen de volgende optreden:

 • Keelpijn
 • Koorts
 • Witte of grijze plek in de keel
 • Hoesten
  • vaak een blafhoest
 • Zwelling van de hals of nek door vergrote lymfeklieren

Wat is het beloop?

Difterie is een ernstige ziekte omdat vervelende complicaties kunnen optreden. De ziekte kan leiden tot ontsteking van het hart (myocarditis), en verlammingen van gehemelte, en oogspieren. Ook kan de witte of grijze plaque die in de keel ontstaat de ademhaling belemmeren.

Difterie is een besmettelijke ziekte. Artsen die bij iemand de diagnose difterie stellen moeten dit melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

2 gedachten over “Difterie”

 1. Hallo,
  Ik heb laatste tijd veel last van amandelstenen, dus een slechte adem en moeilijk kunnen slikken. Maar ik ben bang dat het difterie is? Als je amandelstenen hebt betekend dit dan dat je difterie hebt? Zou ik dit best laten onderzoeken? Met vriendelijke groeten

  1. Nee amandelstenen zijn geen klachten die bij difterie passen. Difterie is zeer zeldzaam en daarnaast zou je ernstige klachten moeten ervaren. Misschien is het verwijderen van de amandelen een optie. Neem contact op met jouw huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven