Bijgewerkt op 5 december 2017
Wat is een Dientamoeba fragilis-infectie?
Een Dientamoeba fragilis-infectie is een besmetting van de darmen met een parasiet. De parasiet heet Dientamoeba fragilis, vaak afgekort tot D. fragilis. Deze parasiet is zo klein dat je hem met het blote oog niet kunt zien.
Een parasiet is een beestje dat een ander dier of mens nodig heeft om te overleven. Zo leeft Dientamoeba fragilis van de inhoud van de darmen van de gastheer (de mens die ermee besmet is).
Hoe vaak komt het voor?
Ruim een kwart van de mensen is besmet met deze parasiet, maar lang niet iedereen heeft er last van.
Welke symptomen geeft het?
Lang niet iedereen met Dientamoeba fragilis-infectie heeft daar klachten van. Bij ruim een kwart van de mensen zullen wel klachten optreden. De volgende symptomen kunnen dan ontstaan:
- Vol gevoel in de buik / opgezette buik
- Verminderde eetlust
- Buikpijn
- Darmverstopping
- Vervelend gevoel in de buik
- Misselijkheid
- Diarree of brijachtige ontlasting
- Veel winden laten
- Vermoeidheid
De klachten treden op doordat de parasieten zich aan het darmslijmvlies binden. Daardoor raakt het darmslijmvlies ontstoken. Dat kan leiden tot klachten als buikpijn, brijïge ontlasting, opgezette buik en een vol of vervelend gevoel in de buik.
Hoe raak je besmet?
De parasiet zit in de ontlasting van iemand die besmet is. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de de kraan of de deurklink blijven zitten. Als iemand anders vervolgens de kraan of deurklink aanraakt kan de parasiet op de handen terechtkomen. Via de handen kan de parasiet vervolgens in de mond terechtkomen. Zo kan besmetting van de ene op de andere persoon ontstaan.
Hoe voorkom je besmetting?
Een aantal maatregelen zijn van belang om besmetting te voorkomen.
Was je handen nadat je naar de WC bent geweest; probeer na het wassen contact met de kraan en de deurknop te vermijden, bijvoorbeeld door een papieren tissue te gebruiken.
Houdt het toilet goed schoon. Zorg daarbij dat ook de kraan en de deurknop worden schoongemaakt.
Wat is de behandeling?
Er zijn drie geneesmiddelen waarmee een Dientamoeba fragilis-infectie behandeld kan worden, namelijk paromomycine, metronidazol en clioquinol.
Paromomycine lijkt het meest geschikte middel. Het is goed werkzaam tegen de D. fragilis-parasiet en de bijwerkingen zijn acceptabel. Metronidazol lijkt minder goed werkzaam. Clioquinol kan vervelende bijwerkingen veroorzaken.
Engelse vertaling
Dientamoeba fragilis infection
Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 5 december 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 december 2017