Diabetische voet

Bijgewerkt op 24 april 2023

Wat is een diabetische voet?

Diabetische voet is een vaak voorkomende aandoening waarbij slecht genezende wonden voorkomen aan de voeten. Het is een complicatie van suikerziekte (diabetes mellitus).

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland hebben naar schatting meer dan 20 duizend diabetes-patiënten last van een diabetische voet. Jaarlijks wordt de aandoening bij duizenden diabetes-patiënten vastgesteld.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten komen voor:

  • Niet of slecht genezende wond of wondjes op één of beide voeten
  • Vorming van eelt door een verkeerde belasting van de voet
  • In sommige gevallen kan een klauwstand van de voeten optreden
  • Soms een verandering van het looppatroon

Wat is de oorzaak?

Een diabetische voet ontstaat doordat het gevoel in de voeten verminderd door beschadiging van de zenuwen. Deze zenuwbeschadiging wordt diabetische polyneuropathie genoemd. Hierdoor worden kleine wondjes niet gevoeld en blijven dus in eerste instantie onopgemerkt. De kleine wondjes ontstaan vaak door slecht schoeisel. Daarbij komt dat de doorbloeding van de voeten bij diabetes ook vaak slecht is. Door de slechte bloedvoorziening zullen de wondjes slechter genezen.

Wat is de behandeling?

Een diabetische voet is een zeer lastige aandoening. Mensen met deze aandoening zijn vaak moeilijk ter been en kunnen dus een hoop dingen niet doen. Ook moet regelmatig het ziekenhuis bezocht worden met deze aandoening. Verder zijn ze vaak afhankelijk van anderen voor hun verzorging. Een diabetische voet kan leiden tot ernstige complicaties, zoals infecties en gangreen. In een aantal gevallen zal de voet geamputeerd moeten worden.

Lichte gevallen kunnen door de huisarts worden behandeld. Matige tot ernstige gevallen moeten in het ziekenhuis worden behandeld. Vaak is er team bestaande uit een internist / endocrinoloog, een diabetesverpleegkundige en een chirurg dat zich specialiseert in de behandeling van diabetische voet.

Synoniemen

diabetisch voetulcus

Engelse vertaling

diabetic foot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven