Diabetische ketoacidose

Bijgewerkt op 11 oktober 2021

Wat is diabetische ketoacidose?

Diabetische ketoacidose is een ernstige aandoening waarbij het bloed verzuurt. De aandoening komt voor bij mensen met suikerziekte (diabetes), en dan vooral diabetes type 1. Mensen met diabetische ketoacidose worden altijd opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling.

Wat is de oorzaak?

Mensen met diabetes type 1 maken weinig of geen insuline aan. Insuline bevordert de opname van glucose in (spier)cellen. In de cellen wordt glucose gebruikt als energiebron. Als insuline niet of onvoldoende aanwezig is zal dus minder glucose worden opgenomen in de cellen. Om toch energie te kunnen maken zullen de cellen vetten gaan afbreken. Hierbij komen stofjes vrij die ‘ketonen’ worden genoemd. Deze stofjes veroorzaken verzuring van het bloed.

Welke klachten geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen bij iemand met diabetische ketoacidose:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De adem van de patiënt ruikt vaak naar aceton. Het glucose gehalte in het bloed is sterk verhoogd (hyperglycemie). De zuurgraad van het bloed (pH) is verlaagd, en de anion gap verhoogd.

Wat is het beloop?

Zonder goede behandeling kan diabetische ketoacidose verergeren en leiden tot verlies van bewustzijn, coma en uiteindelijk overlijden. Dit kan in enkele uren gebeuren. Daarom is het van groot belang dat snel een diagnose wordt gesteld en de juiste behandeling wordt ingesteld.

Wat is de behandeling?

De behandeling van diabetische ketoacidose wordt meestal gedaan door een internist of een endocrinoloog. De behandeling bestaat uit toediening van insuline via een infuus. Dit mag niet te snel gebeuren. De insuline zorgt ervoor dat glucose wordt opgenomen in de cellen. Hierdoor zal het glucose gehalte in het bloed afnemen. Daarnaast zal het in verband met uitdroging (dehydratie) vaak nodig zijn om vocht toe te dienen.

Engelse vertaling

diabetic ketoacidosis

ICD10-code

E14.1


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 juli 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 12 juni 2017


Anion gap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven