Diabetes Type 1

Bijgewerkt op 13 november 2019

Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een aandoening waarbij de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt. Hierdoor stijgt het glucose gehalte in het bloed. Dit wordt hyperglycemie genoemd. Dit kan tot allerlei verschillende klachten leiden. Op den duur kunnen complicaties ontstaan, waaronder slecht zien, slecht werkende nieren en aantasting van de zenuwen.

Wat is de oorzaak?

Diabetes type 1 ontstaat als de zogenaamde beta-cellen van de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier onvoldoende insuline aanmaken. Waarom dit gebeurt is nog niet helemaal opgehelderd.

Type I diabetes wordt vaak voor het eerst in de wintermaanden geconstateerd. Het is opvallend dat de aandoening vaker voorkomt in koude landen dan in warme landen. Vandaar dat sommigen denken dat type I diabetes wordt veroorzaakt door een virusinfectie.

Ook lijk er een verband te bestaan tussen het ontstaan van diabetes type I en een vitamine D-tekort op jonge leeftijd. Vitamine D wordt aangemaakt in het lichaam onder invloed van zonlicht.

Er zijn speciale vormen van type I diabetes die in families voorkomen en waarbij de patiënten een verminderde gevoeligheid voor vitamine D hebben.

Diabetes mellitus type 1 komt vaker voor bij mensen met het syndroom van Down.

Welke symptomen geeft het?

Diabetes type 1 kan tot verschillende symptomen en afwijkingen leiden. Doordat onvoldoende insuline wordt aangemaakt wordt minder glucose opgenomen in de spiercellen. Het gevolg is een verhoging van het glucose gehalte in het bloed (hyperglycemie). Hierdoor wordt ook meer glucose uitgescheiden in de urine. Dit wordt glucosurie genoemd. Omdat door de osmotische werking vocht (water) wordt aangetrokken zal ook meer urine worden gevormd. Mensen met diabetes gaan daarom meer plassen. Het gevolg is ook dat ze vaak dorstig zijn.

Verder kunnen klachten voorkomen als lusteloosheid, zich niet lekker voelen en moeheid.

Wat is de behandeling?

Diabetes type 1 wordt behandeld met insuline.

Synoniemen

Andere namen voor diabetes type 1 zijn jeugddiabetes, diabetes mellitus type I, DM type I, DM1, insuline-afhankelijke diabetes mellitus, type 1 diabetes en type I diabetes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven