Dextrocardie

Wat is dextrocardie?

Dextrocardie is een zeer zeldzame aandoening waarbij het hart een afwijkende ligging in de borstkas heeft. Normaal gesproken ligt het hart in de borstkas links van de middellijn. Bij dextrocardie ligt het hart gespiegeld rechts van de middellijn. Dat betekent dat de punt van het hart – die normaal gesproken naar links wijst – naar rechts wijst.

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen dextrocardie en dextropositie. Bij dextropositie ligt het hart ook rechts in de borstkas, maar ligt het niet gespiegeld. Het is als het ware verschoven naar rechts, maar de punt van het hart (de ‘apex’) wijst nog steeds naar links.

Als een rechtsgelegen hart voorkomt zonder dat er andere afwijkingen zijn wordt gesproken van een ‘geïsoleerde dextrocardie’. Dit in tegenstelling tot de situatie waarbij een rechtsgelegen hart voorkomt als onderdeel van een syndroom (zie onder).

Hoe vaak komt het voor?

Dextrocardie is een zeer zeldzame aandoening. Deze diagnose wordt in Nederland bij naar schatting 10 kinderen per jaar gesteld.

Oorzaak dextrocardie

De oorzaak van de afwijkende ligging van het hart is onbekend.

Soms is de aandoening onderdeel van een syndroom. Bij de volgende syndromen kan een rechtsgelegen hart voorkomen.

Symptomen dextrocardie

De aandoening geeft op zichzelf geen klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De aandoening kan vaak al bij lichamelijk onderzoek worden vastgesteld. De diagnose wordt bevestigd met beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek worden de harttonen aan de rechter helft van de borstkas beter gehoord dan aan de linker helft.

Soms worden andere afwijkingen gevonden die passen bij één van de bovengenoemde syndromen.

Beeldvormend onderzoek

Soms wordt al voor de geboorte door middel van echoscopie vastgesteld dat het hart een verkeerde ligging heeft. Na de geboorte is op een röntgenfoto de afwijkende ligging van het hart goed zichtbaar.

rechtsgelegen hart
dextrocardie

Behandeling dextrocardie

Dextrocardie hoeft op zichzelf niet behandeld te worden. Behandeling is alleen nodig als er tevens andere hartafwijkingen worden gevonden die onbehandeld tot leiden.

Beloop en prognose

Iemand met een rechtsgelegen hart kan een normaal leven leiden. Alleen als de aandoening gepaard gaat met andere afwijkingen – zoals bij de bovengenoemde syndromen – kunnen er beperkingen zijn.

Engelse vertaling

dextrocardia

ICD10-code

Q24.0


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 januari 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 19 maart 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven